TV feljton: Voja Čolanović

O svom uzbudljivom životu, o specifičnom načinu na koji piše, o svom pogledu na umetnost i pisanje, Čolanović govori ubedljivo i inspirativno, a o poetičkim karakteristikama njegovog dela, književni kritičar Ljiljana Šop.

Otmenost duha, jezičko majstorstvo, pripovedačka pronicljivost, ključni su epiteti koji krase prozno stvaralaštvo Voje Čolanovića, književnika koji je za svoje delo osvojio većinu domaćih nagrada. Za pet i po decenija, Čolanović je objavio osam romana, od kojih je za Zebnju na rasklapanje dobio Ninovu nagradu, za Drugu polovinu neba međunarodnu nagaradu Benito Huarez, a za Odu manjem zlu nagrade Stevan Sremac i Bora Stanković, dok je od tri zbirke pripovedaka, knjiga Osmeh iz crne kutije, osvojila Andrićevu nagradu.

Čolanovića su radoznalost duha i velika radna energija čitavog, izuzetno burnog i zanimljivog života, terale da se iskazuje preko različitih profesija i sferama interesovanja - od učenja jezika i novinarstva do praćenja naučnih dostignuća. Međutim, književni dar je bio i ostao njegovo trajno opredeljenje po kome će biti zapamćen u srpskoj istoriji književnosti i kulturi.

Autor i urednik Jasmina Vrbavac, režija Marko Šotra.

Repriza, 17. mart u 06:55 i 14:55

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара