Teatrologike: Oliver Frljić

Drugu epizodu serijala Teatrologike je autorka Olivera Milošević posvetila reditelju Oliveru Frljiću koga je Gardijan nedavno svrstao među pet najznačajnijih savremenih reditelja u svetu.

Gde god se pojavi Frljić pronađe temu za svoje pozorište - nerazjašnjenu društvenu, ličnu i kolektivnu nepravdu. Tako se u predstavama u Hrvatskoj bavi hipokrizijom katoličke crkve, stradanjima Srba, ustaštvom i nacinalizmom svake vrste. U Srbiji to je obračun sa Miloševićevim nasleđem, ubistvom premijera Đinđića. U Bosni sa džihadom i verskim fanatizmom. U Sloveniji sa prikrivenim nacionalizmom i hipokrizijom. U Poljskoj sa dominacijom vere i nacionalističkim ispadima, u Nemačkoj sa neonacizmom. Suočavanje sa istinom i poziv na odgovornost je u suštini svakog njegovog pozorišnog ostvarenja.
Frljić uvek radi predstave o namerno zanemarivanim, od javnosti sklonjenim problemima i temama. Publici iznosi činjenice suočavajući je sa istinom. To čini izvan politikantskih i nacionalnih obračuna. Izvođenja njegovih dela prate protesti, demonstracije i pretnje onih koji su se u njima prepoznali kao negativci. Kao upozorenje stoji "pazite šta radite Frljić će o vama napraviti predstavu".

repriza, 4. februar u 06:19 i 14:19

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво