Dmitrij Šostakovič: Simfonija broj 13, b-moll, Op 113

Simfonija broj 13 komponovana je 1962. godine. Zbir je pet pesama koje je napisao ruski pesnik Jevgenij Jevtušenko, nekada enfants terrible ruskog pesništva. Ansambl čine solo bariton, muški hor i orkestar. Ova simfonija, koju možemo posmatrati i kao oratorijum, počinje sa delom koje se zove “Babin jar”, što je inače i podnaslov simfonije. Poema govori o masakru koji je izvela Hitlerova armija nakon porobljavanja Kijeva, u jesen 1941. godine. Hiljade građana jevrejske provenijencije okupili su nacisti i streljali nedaleko od jarka pod nazivom Babin jar.

Nigde u Šostakovičevom radu uticaj Musorgskog nije toliko vidljiv kao u ovom delu.
Premijera je željno iščekivana i odigrala se 18. decembra 1962. godine. Dirigovao je Kiril Kondrašin, koji je kasnije tokom turneje po Holandiji prebegao na Zapad.
Svedok dešavanja, Tamara Grum Žimajlov se seća: " Kompozitor je ustao da se pokloni - bio je živčan - posmatrao je ovacije i radovanje orkestra sa izrazom očajanja na bledom licu. Izgledao je kao na putu za vešala. Sa druge strane, na scenu je energično, u dva koraka, gotovo skoka, stupio visoki pesnik. Stajali su jedan pored drugog, Šostakovič i Jevtušenko. Inkarnacije skromnosti i samopouzdanja zbijeni među pultevima i korpama sa cvećem."
Kritika Staljinove vladavine bila je očigledna i publici i zvaničnicima, te je Jevtušenko bio primoran da izmeni nekoliko redaka u svojoj poemi, dok je muzika ostala nedirnuta.
Dozvoljeno je bilo samo nekoliko izvođenja simfonije šre nego što je odlučeno da bude zabranjena. Zabrana je trajala dugo godina.

repriza, 20. januar u 06:01 i 14:01

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво