Studio 6: Velveti i prijatelji

Koncerti u Studiju 6 Radio Beograda jedinstven su format koji se teško može pronaći na nekom drugom - koncertnom ili nekoncertnom mestu.

Beogradski bend Velveti nastao je krajem novembra 2013. kao potreba okupljenih muzičara da odaju počast Lu Ridu, koji je preminuo 27. novembra 2013.

Kada je Velvet Underground osnovan sredinom 60-ih godina prošlog veka, smatrali su ga jednim od radikalnijih bendova tog vremena. Sve dok ih Endi Vorhol nije otkrio, uobličio i usmerio ka određenoj estetici, još uvek nisu bili zastupnici progresivnog pravca rokenrola. Ali kada su postali bend koji nastupa sa modelom Niko, kao pevačicom, i koji ima Lu Rida, novog mesijanskog pesnika, glas njujorške umetničke scene, promenili su rokenrol zauvek. Prvi album Velvet Underground, iz 1967, postao je i ostao prekretnica u savremenoj istoriji muzike. Na tom albumu su i neke od njihovih najboljih pesama i skoro sve će biti izvedene u integralnom obliku u Studiju 6, uz još neke koje su kasnije nastale, i uz nekoliko Lu Ridovih umetničkih dela.

Velveti su:
Dejan Utvar (bubnjevi - Kazna za uši, Autopark, Eyesburn), Vladislav Rac (vokal i bas gitara - KKN), Milorad Ristić (vokal i gitara - Darkwood Dub), Nikola Berček (vokal i gitara - Autopark).

Pevači:
Katarina Jovanović, Ana Sofrenović, Toma Grujić, Anja Đorđević, Vladimir Kolarić, Boris Mladenović, Milica Mitić, Đurđa Stanković, Stray Dogg, Ana Ćurčin

Gostujući muzičari:
Sonja Lončar (klavir), Filip Krumes (violina) 
Autorski i urednički tim: Ksenija Stevanović, Ivana Neimarević, Nevena Popović
Dizajn zvuka: Zoran Marić
Direktor fotografije: Igor Milićević
Reditelj: Ivan Milanović

Repriza, 24. decembar u 05:40 i 13:42

broj komentara 0 pošalji komentar