Studio 6: Opus Neo, prenos

U Studiju 6, koncert dua Opus Neo, koji čine Ivana Grahovac, violončelo i Olivije Morel, klavir. Oni će u programu naslovljenom Muzika tišine i kontemplacije, izvesti zajednička dela jermensko-grčkog filozofa i mistika Georgija Gurdžijeva i ruskog kompozitora Tomasa de Hartmana.

Georgij Gurdžijev bio je filozof, psiholog, pisac i mistik grčko-jermenskog porekla. Osnivač je duhovnog principa poznatog po nazivu četvrti put ili put lukavog čoveka, kojim je želeo da proizvede efikasan način duhovnog buđenja u stvarnom životu.
Tokom života, na svojim putovanjima po srednjoj Aziji, sakupljao je primere muzike, rituala, duhovnih praksi. Ovo je osnova na kojoj se temelje kasnije kompozicije koje je ostvario u saradnji sa svojim učenikom, ruskim kompozitorom Tomasom de Hartmanom.
Muzika Georgija Gurdžijeva je postala poznata pre svega zahvaljujući izdanjima diskografske kuće ECM koja je 1980. godine objavila album Sacred Hymns Kita Džereta, na kojem je poznati džez muzičar odsvirao svoje verzije njegovih melodija. Projekat Gurdžijev će ove godine biti predstavljen publici i tokom turneje, kada će nastupiti u saradnji sa muzičarima iz Srbije i Francuske.

Repriza, 08. decembar u 04:00 i 12:00

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара