Troickosavsk-Kjahta Save Vladislavića

U dalekom Sibiru, blizu granice sa Mongolijom, nalazi se gradić Troickosavsk, danas Kjahta, koji je osnovao Srbin iz Hercegovine, grof Sava Vladislavić, dok je za ruski dvor pregovarao i uspostavio granicu sa Kinom.

Ogromna je važnost njegovog poduhvata, jer je konačno utvrđena 6.000 km dugačka granica, koja skoro neizmenjena traje i do danas. Bila je to kruna aktivnosti čoveka koji je savetovao cara Petra Velikog u više ratova, osnovao tajnu službu Rusije, na trgu robova kupio pradedu budućeg pesnika Puškina, punio Ermitaž delima velikih majstora i koji nikada nije zaboravio odakle je.
U gradu je Sava Vladislavić podigao i crkvu posvećenu Svetom Savi, kao duhovnu predstražu na istočnoj granici Carstva. Krajem 18. veka, crkva je uništena u požaru. Na tom mestu podignuta je velika Crkva Sv. Trojice, čiji deo je posvećen našem Sv. Savi.
O kultu Svetoga Save u Rusiji, o neobičnoj ličnosti Save Vladislavića i njegovim zaslugama za Rusko carstvo, o duhovnom buđenju današnje Rusije, o velikoj proslavi, koja je slika evroazijskog duhovnog prostora, biće reči u ovom dugometražnom dokumentarnom filmu.
Snimatelj je Časlav Petrović, a urednik i reditelj Dragan M. Ćirjanić.

repriza, 26. novembar u 09:06

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво