Moj otac knez Pavle

Knez Pavle Karađorđević, srpski intelektualac, veliki poznavalac umetničkih dela, po mnogim stručnjacima koji su izučavali istoriju i dinastije, najobrazovaniji Karađorđević, i danas ostavlja otvorena pitanja i podeljena mišljenja: šta bi bilo da se nije desilo potpisivanje Trojnog pakta 25. marta 1941. godine i da nije bilo, takođe, puča 27. marta te iste godine? Kakva bi bila sudbina srpskog i ostalih naroda bivše Jugoslavije?

Dostupnost dokumentima koje je knez Pavle ostavio na čuvanje na Univerzitetu Kolumbija u Nju Jorku, kao i priča o vrednostima i postavci muzeja koji je po njemu nosio ime, ponovo tu važnu istorijsku ličnost dovodi u žižu interesovanja. Želeli smo da čujemo kako ga se seća njegov najstariji sin knez Aleksandar Karađorđević, koji sa porodicom živi u Parizu, a povremeno i rado dolazi u Srbiju...
Gledaoci će, prema kazivanju kneza Aleksandra Pavlova Karađorđevića, saznati kakav je knez Pavle bio kao otac, a potom i kao namesnik mladom kraljeviću Petru II. Knez Aleksandar je imao 16 godina kada je Jugoslavija kapitulirala i kada je njegov otac sa porodicom morao hitno da napusti zemlju. Dobro se seća šta se dešavalo, jer od tada pa sve do svoje smrti, knez Pavle više nikada nije došao u Jugoslaviju i u Srbiju. U emisiji učestvuje i kneginja Barabara fon Lihtenštajn, supruga kneza Aleksandra i, u periodu kad je emisija snimana, direktor muzeja na Oplencu Miladin Gavrilović.
Urednica i scenaristkinja je Olivera Kosić, naratori Rada Đuričin i Dejan Đurović, muzička urednica Dušanka Beba Živković, ton majstor Jovica Stojković, motažerka Svetlana Nedeljkov i reditelj Milan Šarac.

repriza, 4. septembar u 03:57 i 11:57

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво