Digitalizacija kulturne baštine: Proširena stvarnost

Upoznavanje sa jednom od najsofisticiranijih platformi za prezentaciju virtuelne stvarnosti: augmented rijaliti, najlakše bi se preveo kao proširena ili dopunjena stvarnost koja omogućuje da se informacije iz stvarnog sveta kombinuju sa kompjuterski generisanim sadržajem, a zatim ih objedinjene prikazuje na ekranu adekvatnog prijemnika.

U emisiji će biti predstavljen Tehkultur, projekat koji je inicirala Evropska komisija a realizovan je u produkciji Lajvju studija iz Beograda. Posvećen je digitalnom oživljavanju antičkih i vizantijskih lokaliteta u Srbiji, Hrvatskoj, Austriji i Italiji. Pored toga, tri beogradska muzeja organizovala su postavke u kojima je korišćena AR tehnologija: Istorijski muzej Srbije sa izložbom Srbija 1914; Muzej jugoslovenske kinoteke u okviru izložbe Oslobođenje Beograda i prva stalna augmentid rijaliti postavka u svetu - i dalje aktuelna u Kući kralja Petra na Senjaku.
U emisiji govore: dr Dušica Bojić, dr Milan Damjanović - Istorijski muzej Srbije, Radoslav Zelenović - direktor Jugoslovenske kinoteke, prof. dr Gordana Milošević sa Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, Nenad Tasić sa Filozofskog fakulteta u Beogradu, Jana Rodić - Lajvju studio.
Urednik emisije: Aleksandar Antić
Reditelj: Bojan Vorkapić
Montažer: Marko Tisovec
Narator: Vladimir Mihajlović

repriza, 25. avgust u 00:35 i 08:35

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво