Pupinov veliki rat

Pre četiri godine obeleženo je 160 godina od rođenja Mihajla Idvorskog Pupina (Idvor 1854 - Njujork 1935), velikog naučnika srpskog porekla, čija su dela ugrađena u osnove više grana savremene tehnologije. Njegov naročiti doprinos je u komunikacionim tehnologijama, koje danas doživljavaju svojevrsnu revoluciju.

Osvetlićemo i za nas ne manje važnu ulogu Mihajla Pupina u događajima za vreme i posle I svetskog rata, u kojima je presudno uticao na stvaranje i izgled Srbije i novonastale Kraljevine SHS. Lice naše zemlje bez njega sigurno ne bi bilo isto.

Pupinova emotivna ličnost, njegov karakter, poreklo i pogledi na život, njegov beskrajni patriotizam - zrače iz čuvene autobiografije Sa pašnjaka do naučenjaka. Za nju je pre 90 godina dobio Pulicerovu nagradu i ta knjiga je dugo bila obavezna lektira za đake i vojnike u SAD.
O njegovom naučnom i pronalazačkom delu, o njegovim manje poznatim aktivnostima tokom rata i na Mirovnoj konferenciji u Parizu, o još uvek nepoznatim dokumentima iz njegove zaostavštine, kao i našem odnosu i poimanju dela Mihaila Pupina, biće reči u ovoj jubilarnoj emisiji, čiji su gosti Aleksandra Ninković-Tašić, predsednica Društva Mihajlo Pupin, istoričar dr Miloš Ković, i Mladen Vratonjić, ekspert za telekomunikacije pri Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Emisiju vodi Marija Nenezić. Urednik i reditelj je Dragan Ćirjanić.

repriza, 08. jun u 05:45 i 13:45

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара