Freske nam govore: Smederevska tvrđava

Predstavljanjem Smederevske tvrđave završava se serijal Freske nam govore (dvanaest emisija) koji se odnosi na duhovnu i umetničku zaostavštinu srpskih srednjovekovnih crkava i manastira iz epohe Moravskog stila (1371-1459).

Propašću srpske srednjovekovne države završena je i delatnost Moravske škole. Smederevska tvrđava i Crkva Blagoveštenja njena su poslednja dela. Monumentalnu tvrđavu podigao je despot Đurađ Branković. Po svojoj odbrambenoj snazi, svrstavala se među najmoćnija utvrđenja u tadašnjoj Evropi. I danas nas podseća na jednu epohu, na nemanjićku državu Srbiju. Iako je zidana u teškim vremenima, kao poslednje utvrđenje srpskih despota, arhitektura Smederevske tvrđave, tipično vizantijska, spada u red vrhunskih umetničkih dela.

Moravskim stilom završava se period srpske državne nezavisnosti, samim tim i oblik društvenog uređenja: umesto bujnog srednjovekovlja vezanog za vizantijski komonvelt, nastupa period turskog feudalizma koji se po svojim modelima političkog, ekonomskog, društvenog i kulturnog ustrojenja, bitno razlikuje od onog pređašnjeg, pravoslavnog i vizantijskog. Zato je Moravski stil toliko važan u kulturno-civilizacijskoj i duhovnoj istoriji Srba.
Autor serijala: Nena Mihajlović Vlajković

repriza, 11. mart u 04:03 i 12:03

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се