Svedoci vekova: Manastir Šemljug - Saraka

Naš hod po ravnici rumunskog Banata tek je počeo. U okrugu Karansebeša izdvojen od vreve te nekadašnje metropole, nalazi se manastir Šemljug – Saraka.

Manastirsko zdanje, predmet današnje emisije, tokom vekova je menjalo svoju namenu i administraciju. Predanje ga vezuje za srpske Brankoviće. Tadašnja crkva posvećena vavedenju Bogorodičinom, svoj procvat i u umetničom smislu doživljava u prvoj polovini i sredinom osamnaestog veka. Ktitor manastira Đuričko Lazarević upošljava živopisca Andreja koji će uz svog sina, takođe Andreja, oslikati Šemljug ne izostaviviši da i portrete porodice Lazarević ovekoveči na zidu severne strane naosa, i sve to u duhu slikarske škole Konstantina Brankoveanua, čuvenog zografa među Rumunima tog vremena.
Nažalost, manastir će 1782. otkupiti jedna lokalna velikaška porodica i od njega napraviti mauzolej. Takvo stanje potrajaće sve do 1934, kada će Rumunska pravoslavna crkva obnoviti prvobitnu namenu Šemljug - Sarake, koja će od tog vremena nanovo biti vrelo duhovnosti za sve one koji zakratko skrenuvši sa puta Vršac-Temišvar potraže gostoprimstvo pod strehom ove svetinje.
Stručni konsultant: prof. dr Miodrag Jovanović
Urednik emisije: Petar Savković
Direktor fotografije: Zoran Sinđelić
Reditelj emisije: Milan Knežević
Produkcija: Obrazovno-naučni program RTS

repriza, 5. mart u 00:32 i 16:32

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се