Savremeno tumačenje srpske istorije

Dizraeli i istočno pitanje

Jedna od retkih naučnih studija koja je samostalno pronašla put do stranog izdavača jeste knjiga docenta Filozofskog fakulteta u Beogardu, dr Miloša Kovića, koja je prošle godine objavljena u ediciji „Oksford juniverziti presa", kao prerađeno i dopunjeno izdanje srpskog izdavača „Klia" pod nazivom Dizraeli i Istočno pitanje.

Britanski državnik Bendžamin Dizraeli, dvostruki premijer, ideolog modernog konzervativizma, u istoriji svoje zemlje ostavio je dubok trag. Na vrhuncy sve političke moći sudbonosno je uticao na istoriju Balkana u vreme održavanja Berlinskog kongresa i formiranja novih država nastalih povlačenjem Otomanske imperije. Ceo kompleks razrešenja novonastale političke situacije u istoriji je poznat kao Istočno pitanje, ali i danas, više od jednog veka kasnije, iznova pokazuje svoju aktuelnost, zbog čega su mnogi skloni da postave pitanje da li nove geostrateške podele predstavljaju reviziju Berlinskog kongresa.

Dr Miloš Ković prvi je od srpskih istoričara proučavao Dizraelijevu ličnu zaostavštinu i britanske arhive da bi rekonstruisao njegovu istorijsku ulogu i lične motive koji su ga rukovodili u donošenju važnih političkih odluka. Biografski pristup i rekonstrukcija političke i diplomatske istorije, na najbolji način rekonstruišu sliku epohe i međunarodnih odnosa.

Urednik emisije je Nevena Todorović, reditelj Katarina Rogić.

repriza, 14. novembar u 00:05 i 08:05

broj komentara 0 pošalji komentar