Masoni 1. deo

U istoriji čovečanstva, pa i u našoj prošlosti, masoni su, nesumnjivo, igrali veliku ulogu, o njima je napisano više od pedeset hiljada relevantnih knjiga i studija, a ipak su ostali tajna organizacija. U prvom delu emisije o slobodnim zidarima, kako se oni još zovu, govori se o osnovnim pojmovima te organizacije, njihovoj ulozi u formiranju SAD, Francuskoj buržoaskoj revoluciji, učešću u Prvom srpskom ustanku, Prvom svetskom ratu, formiranju Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca…

U tim, kao i u drugim presudnim događajima, njihova uloga je poznata, ali nije do kraja rasvetljena, što je zadatak budućih istraživača. Imena poznatih slobodnih zidara, iz svetske i naše prošlosti, kazuju da nema ljudske delatnosti u kojoj oni nisu dali ogroman doprinos. Oni su bili humanisti, umetnici, naučnici, vojskovođe, kraljevi, carevi, predsednici, kosmonauti koji su kročili na Mesec.
Značaj njihovih dela je poznat širokoj javnosti, ali su oni i dalje tajanstveni, a postoje i negativna mišljenja o njima. Ko su oni, koji su im ciljevi, zašto su tajanstveni? Odgovore na ta, kao i na druga zanimljiva pitanja, pokušava da pronađe emisija Masoni - prvi deo, bez predrasuda i senzacionalizma, zasnovana na činjenicama i autentičnim dokumentima koji nisu dostupni široj javnosti.
Urednik emisije je Dragan Kolarević.

repriza, 2. oktobar u 01:30 i 09:30

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво