Modernistička srpska kuhinja

Mnogo je grana nauke o kuvanju i sve one proučavaju različite aspekte bezbednosti hrane, mikrobilogije, hemije, fizike i tehnike čuvanja hrane. Molekularna gastronomija je pravac nauke o kuvanju koji istražuje fizičke i hemijske transformacije sastojaka jela tokom pripreme, odnosno kuvanja. Koncept se rukovodi osnovnim principima dobrog kuvarstva, a oni su socijalni, umetnički i tehnički. Molekularno kuvanje predstavlja spremanje hrane uz korišćenje modernih alata. Molekularna kuhinja je moderan pristup kuvarskim tehnikama koje uključuju mnoge tehničke inovacije i naučne discipline.

Po uzoru na svetske trendove, u Srbiji odnedavno Dejan Maksimović i Vanja Puškar, kuvari Chefs Club-a Beograd, i Luka Mihajlović, istraživač saradnik sa Hemijskog fakulteta u Beogradu, razvijaju pravac modernističke srpske kuhinje posvećen unapređenju jela koja se tradicionalno nalaze na našim trpezama.
Gledaoci emisije imaće priliku da vide tehnike, pripremu i naučno objašnjenje svakog postupka tokom pripreme jednog modernističkog srpskog jelovnika na kome se danas nalaze kapučino od jagnjetine, kavijar od cvekle, dimljeni biftek i rasformirana tufahija.
Autor emisije: Milica Momčilović

repriza, 18. septembar u 01:35 i 09:35

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи