TV feljton: Pitamo Aleksandra Gatalicu

U feljtonskoj emisiji o jednom piscu i njegovom delu, autor emisije razgovara sa književnikom Aleksandrom Gatalicom, jednim od najboljih srpskih pisaca srednje generacije, o njegovom romanu Veliki rat, za koji je dobio najviša književna priznanja - NIN-ovu nagradu i Nagradu Meša Selimović za 2012. godinu.

Roman Veliki rat, čije je prvo izdanje objavila izdavačka kuća Mono i Manjana, a do 14. izdanja nastavilo da objavljuje Vulkan izdavaštvo, opisuje petogodišnji sukob u Evropi, započet nakon sarajevskog atentata na Franca Ferdinanda.
U romanu je data slika stradanja preko 70 junaka sa svih zaraćenih strana, na prostoru Balkana i Evrope, a pisac objašnjava kako je pisao ovaj roman iz glave, ali i uz pomoć mnogih stvarnih činjenica pronađenih u arhivama i tadašnjoj štampi. Pisac je na epski način pokazao gubitak nade u srećnu budućnost čovečanstva i s pravom dobio prestižne nagrade za svoj roman. Odlomak iz njega interpretiraju glumci Branislav Platiša i Dragan Vučelić, a emisiju je snimio mr Branko Pelinović.
Urednik i autor emisije je Josip Babel.

repriza, 9,.avgust u 04:30 i 12:30

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво