Mitski bioskopi: Praška Lucerna

Početkom prošlog veka Vaclav Havel pozajmljuje novac da bi sagradio višenamensku zgradu pod čijim krovom su trgovačke radnje, restorani, balska dvorana i bioskop. Tako nešto Prag dotad nije video.

Gospođa Havel je, proučavajući planove za spoljnu fasadu, uzviknula: „Ova zgrada liči na fenjer!”. Na češkom se fenjer kaže lucerna i tako je budući bioskop dobio ime Bioskop Lucerna je bio pravo tehnološko čudo: imao je sopstvene projektore koji su radili na ugalj.

Bavljenje filmom iziskuje publicitet i mondenski život. kako bi ceo grad o tome pričao.

I tako bioskop piše svoju istoriju i sve burne promene. Bioskop ne bi bio to što jeste kada ne bi mogao da nam priča i najbolnije priče. Ali kada nas očaj pritisne, lepota i sloboda na kraju nađu svoj put.

Šezdesete godine obeležila je potraga za istinom i težnja ka približavanju istinskom životu. Nastupa vreme novog talasa, sa svojim herojima: Nemecom, Formanom, Čitilovom i Menclom. Oni žele da žive, plešu i promene sve.

Intelektualci se sastaju po kafićima. mladi Vaclav Havel koji želi da bude filmski režiser. Prihvata posao rekvizitera u jednom malom pozorištu i piše komade za teatar apsurda.

Pisac i unuk osnivača Lucerne nije postao režiser, kao što je želeo, niti preduzetnik, kao što su to želeli njegovi otac i stric postaje predsednik Češke Republike.

Lucerna je vraćena porodici Havel i ponovo živi.

repriza, 9. septembar u 06:10 i 14:10

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво