Ekskluzivno: Žena iza zavese-Irena Lidova

Žena iza zavese- Irena Lidova Čitava generacija odličnih igrača posle Drugog svetskog rata, nije se mogla zamisliti bez Irene Lidove. Bili su to Rolan Peti, Zanin Sara, Zizi Zanmer, Zan Babije svi između 20 i 25 godina.Oni su obeležili jedno doba i postali su zvezde. Otkrila je i Mišel Reno i Ljudmilu Čerinu. Bila je savremenik Nižinskog, poznavala umetničku aristokraciju Pariza i svetskog baleta.

Do Irene Lidove došla sam preko Milorada Miškovića jer da nije bilo nje nikada se Milorad Mišković ne bi probio u svet ruskih baletana. Muž Irene Lidove bio je poznati fotograf koji je sve baletske umetnike fotografisao.

Kada sam je srela arhivirala je fotografije svog muža Serž Lidoa kojih ima na hiljade.

Okupljala je oko sebe sve talente, zastupala ih je bez para sve je radila za igrače, pomagala ih i materjalno i uživala u njihovom uspehu. Već je tada govorila da više nema profesora umetnika koji mogu da stvore umetnike. Tehnika je bila manje važna nego danas. Ali je ta generacija igrača prosto cvetala bez jela, vode, grejanja, komfora i bili su sve bolji. Sada imaju sve... tuševe, grejanje, divna studija, stipendije vlada, ali su bez duše .

Autor Mira Adanja-Polak

repriza, 23. februar u 04:43 i 12:43

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се