Palete: Eufronije

Glavna scena na peharu je ona u kojoj se Herakle bori sa libijskim džinom Antejem. Iznad ovih junaka slikar je velikim slovima napisao svoje ime - Eufronios egrafsen, što znači Eufronije je naslikao.

Čitava priča počinje s markizom Đan Pjetrom Kampanom di Kavelijem, koji je bio strastveni kolekcionar. Više od dvadeset godina sakupljao je majolike, slike, sarkofage, statue, grčke vaze. Vaze su uglavnom bile iz Etrurije. One su retko bile u potpunosti očuvane.

Prilikom čišćenja eksponata Ge 103, 1977. godine, otkriveno je da je donji deo pehara kamufliran crvenkastom bojom. Krajem 1978. godine, jedan američki arheolog sastavio je ono što je bilo zamaskirano crvenkastom bojom na eksponatu Ge 103. Pehar s Heraklom i Antejem konačno je ponovo autentično izgledao. Danas je skoro ceo, visok je 45 cm, prečnik mu je 55 cm, a u njega može da stane 45 litara tečnosti.

U vreme kada je napravio pehar sa Heraklom i Antejem, Eufronije je imao između dvadeset i dvadeset pet godina i već je radio oko deceniju. Dvadeset godina ranije, jedan slikar koji je sarađivao sa grnčarem Andokidom, izmislio je tehniku crvenih figura koja je postepeno potiskivala tehniku crnih figura.

Na Eufronijevom peharu pomešane su obe tehnike. Trećina površine pehara je crne boje a dve trećine su narandžaste. Kontrast između crne, tamne i sjajne površine i one svetle matirane crvenkastonarandžaste stvara jak i prijatan vizuelni utisak. Crna pozadina pruža osećaj dubine od koje su likovi tako jasno odvojeni da podsećaju na reljef.

Eufronije je bio savremenik Pizistrata, Pindara, Sofokla, Eshila i Herodota. On je bio jedan od najvažnijih stvaralaca u periodu kada su se crne figure zamenjivale crvenim. Ta promena umetničke tehnike odigrala se veoma brzo, za svega petnaestak godina. Eufronije i još trojica slikara, Fintija, Eutimid i Smikros, bili su neka vrsta avangarde i pioniri crvenih figura.

repriza, 10. april u 04:50 i 12:50

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво