Studio 6: Hašima

Koncerti u Studiju 6 Radio Beograda su jedinstven format koji se teško može pronaći na nekom drugom - koncertnom ili nekoncertnom mestu. Koncerti na kojima je moguće i prisustvo publike, uživo se prenose jednom mesečno i RTS 3 direktno prenosi uključenje u ''živo'' radijsko emitovanje koncerata. ''Nova scena'' koja se formira u Studiju 6 omogućuje domaćim i stranim stvaraocima i muzičarima jedno sasvim novo mesto za kreiranje u dugačijim, studijskim uslovima, upoznavanje sa tehnikom, ali i mogućnost da pronađu put do mnogo većeg broja gledalaca i slušalaca u zemlji i inostranstvu.

Saradnjom RTS 3 i Trećeg programa Radio Beograda, direktni prenosi ovih događaja pružaju najbolje od oba segmenta radija i televizije - besprekoran ton koji omogućava kontekst studijskog izvođenja i sliku vrhunskog kvaliteta, što publici omogućuje da preko TV ekrana otkrije i doživi pozornicu muzičkih eksperimenata i novih mogućnosti.

Hašima je beogradski sastav koji udružuje raznovrsna pređašnja muzička iskustva u stvaranje muzike koju je stilski teško kategorizovati. Među inspiracijama izdvajaju Vejna Šortera, Vasilija Mokranjca, Igora Stravinskog,rok i folklor. Poetiku nalaze i u evropskom umetničkom filmu i književnosti, koju prepliću sa autorskom muzikom, dajući joj programski karakter. Teme kompozicija Igora Miškovića uglavnom čine muzički motivi koji se kroz aranžman i slobodne improvizacije razvijaju bez ustezanja od buke ili, sa druge strane dolaze do suptilnih lirskih minijatura. Kako sami vole da naglase, "četiri različita instrumenta i senzibiliteta pronalaze se u formi ogoljenoj od tradicionalnih stilskih obeležja sa sadržajem inspirisanim dalekim napuštenim ostrvom u Japanu - Hašimom". Sastav je upravo objavio debi album "Tideland" za koji su recenzije pisali New York City Jazz Record, JazzTimes, JazzWise.

"Hašima, neobični spoj klasicizma, balkanskog folklora, avangardne buke i lirizma."
- Tomas Konrad - iz časopisa JazzTimes, New York City Jazz Record, Stereophile

Tenor saksofon: Srđan Mijalković
Poluakustična gitara: Igor Mišković
Bubnjevi: Aleksandar Hristić
Kontrabas: Vanja Todorović

repriza, 11. avgust u 03:00 i 11:00

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво