Studio 6: Hoketus

U utorak 30. septembra počinje jesenji ciklus koncerata iz Studija 6, koncerata koji se direktno prenose na Trećem programu Radio Beograda i kanalu RTS Digital. Septembarski koncert posvećen je muzičkom minimalizmu – u rasponu od dela kompozitora koji su ustanovili ovaj pravac do postminimistličkih kompozicija u kojima se osećaju uticaji drugih muzičkih stilova.

Izvođači su članovi ansambla koji je nastao specijalno za ovu priliku, a čine ga neki od najistaknutijih beogradskih muzičara zainteresovanih za promociju savremene muzike: LP Duo (pijanisti Sonja Lončar i Andrija Pavlović), pijanistkinja Neda Hofman (osnivač i umetnički direktor Ansambla za novu muziku Gradilište), kompozitor i bas-gitarista Vladimir Pejković, kompozitor Božidar Obradinović i drugi. Ideja o projektu ''Velikani minimalizma'' potiče od muzikološkinje Ivane Medić, koja je i član ansambla.


Ansambl izvodi čuveni „Hoketus" Luja Andrisena (dva klavira, dve klavijature, dve panove frule, dve bas gitare i dva para kongi), koje je u Srbiji izvedeno samo jednom, na festivalu „Kompozitori u prvom licu", pre tačno deset godina. Neki od izvođača tada, bili su i muzičari koji će nastupiti i na koncertu u Studiju 6.

U 2014. godini čitav muzički svet proslavlja sedamdeseti rođendan slavnog britanskog kompozitora minimaliste Majkla Najmana. Najman je široj publici u našoj zemlji, između ostalog, poznat i kao kompozitor originalne muzike za film ''Klavir'' (The Piano), koju će publika imati prilike da čuje na koncertu u Studiju 6.

Na programu su još: ''Clapping music'' Stiva Rajha, kao i dela domaćih i stranih minimalista koje će odsvirati Duo LP.


Projekat je ostvaren u saradnji sa Muzikološkim institutom SANU, uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije, u okviru konkursa za Muzičko stvaralaštvo.

Urednički tim: Ksenija Stevanović, Ivana Neimarević i Nevena Popović

Dizajner zvuka: Zoran Marić

Reditelj: Ivan Milanović

repriza, 1. oktobar u 05:05 i 13:05

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво