Etiopija – tragom prvih hrišćana

Dokumentano-istraživački film Arte produkcije otkriva izvore hrišćanske duhovnosti u nepristupačnim pustinjama Etiopije.

Fransoa le Kadr, istraživač u Centru za afričke studije proučava istoriju etiopskog hrišćanstva. Njegova istraživanja većinom zahtevaju terenski rad prevashodno u monofizitskim manastirima koji su usled svoje nepristupačnosti sačuvali drevna predanja i izvorni hrišćanski način monaškog života.

2011. godine gospodin le Kadr je pošao na put u pratnji televizijske ekipe. Dokumentarni materijal koji je jedini sadržaj ovog pedesetominutnog filma vodiće nas do najvažnijih lokacija vezanih za priču o poreklu hrišćanske religije. Hodočašće će krunisati poseta Valdebi, svetoj zemlji na kojoj žive samo monasi. Tamo ćemo iz neposredne blizine svetih isposnika, uglavnom stogodišnjih staraca, čuti reči pouke. Poslušaćemo njihova predanja o mladom Hristu, koji je pohodio ove krajeve; o svetiteljima Etiopije: Frumentiju, Medanini Egzi, Antoniju, starcu Garimi, Samuilu, kao i o duhovniku savremenog doba, „Dučeu". Ali i više od toga, upoznaćemo se sa autentičnim podvižnicima, koji se na nepatvorenom duhovnom izvoru danas napajaju isto onoliko obilno kao i njihovi uzori sa početka hrišćanske ere.

Režija:Žan Luj Saporito

repriza, 7. januar u 04:50 i 12:50

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво