Svedoci vekova: Manastir Bezdin

Na svega tridesetak kilometara od Arada nalazi se srpski manastir Bezdin, bela tačka nalik biseru, usamljena u nepreglednoj panonskoj stepi.

Bezdin je, prema izvorima, osnovan početkom šesnaestog stoleća i vekovima je bio mesto molitve i tihovanja crnorizaca Temišvarske eparhije.

Opasana monumentalnim konakom, crkvica tim pre što izgleda nesrazmerno mala u odnosu na manastirski kompleks, još više fokusira pažnju namernog hodočasnika. Istina, u Bezdin se ne može doći ni slučajno, niti usput. A kad već pristigli, vetrom išibani posetilac pređe prag porte, sačekaće ga predivno barokno zdanje konačno uobličeno 1781. godine. Zatim, na ulazu u naos osetiće se uticaj Stefana Teneckog, prvog zografa stare manastirske crkve. Taj ideal pastelnog, mekog kolorita, skoro trodimenzionalnih oblika, naslediće njegov nastavljač Mihailo Bokorović, a pored njega hodočasnik će imati priliku da počasti znatiželjno oko i majstorskim kompozicijama Jakova Orfelina. Na kraju, kakav je i manastirski red, otići će da se okrepi u manastirsku trpezariju u kojoj će uz ratluk i kafu posmatrati narativ prigodnih tema koje potpisuje poznati barokni majstor i minhenski đak Stevan Aleksić.

Urednik emisije: Petar Savković

Direktor fotografije: Zoran Sinđelić

Reditelj emisije: Milan Knežević

repriza, 22. april u 01:20 i 09:20

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво