Moja lepa Srbija: Smederevo, drugi deo

Tamo gde sunčevi zraci u zalasku ljube zidine moćne srednjovekovne tvrđave, tu gde istorija i savremena industrija idu ruku pod ruku kao stari znalci, određujući sadašnjost i gledajući u budućnosti, tamo je Smederevo.

Lepi dani su i u delu Smedereva koji se danas zove Plavinac. Sa terase vile se pogled pruža preko plodnih vinograda sve do obala Dunava, a i dalje.

Kada je knez Miloš od izvesnog Turčina kupio vinograd sa idejom da napravi podrum vina i konak, sigurno nije ni slutio da će čokot vinove loze i vila biti toliko dugovečni. Vili je tokom vremena menjana namena, a menjala je i vlasnike. Danas se gordi sačuvanim stilskim nameštajem iz vremena monarhije.

Život u Smederevu obeležio je i Dimitrije Davidović, pisac prvog srpskog ustava. Iako često osuđivan zbog svog dejanija, Smederevo je ostalo njegov dom.

Sartid i Železara, koja je započeta 1964. godine i završena 1971, probudila je novi život u Smederevu. Time je zemlja ušla u red modernih razvijenih industrijskih zemalja, a Smederevo po njima postalo poznato.

Ilija Milosavljević Kolarac, dobrotvor i zadužbinar, Milorad Arsenijević Balerina i Đorđe Vujadinović Nosonja, fudbaleri, s ponosom su i dostojno pronosili ime svoga grada. Tu je i čuveni reditelj Radivoje Lola Đikić koji je u svojim serijama proslavio plejadu jugoslovenskih glumaca na čelu sa Mijom i Čkaljom. Smederevo je na neki način dom i Branislava Nušića u čiju čast i danas organizuje festival, pozorišne dane.

Danas sa 108 hiljada stanovnika Smederevo korača ka novinama, ka budućnosti sigurnim korakom i sa vekovnim iskustvom i tradicijom.

Urednik: Vladimir Novaković
Autor teksta: Aleksandra Bogdanović
Snimatelji: Pavle Tanasijević, Ivan Stepanović
Novinar: Aleksander Vlajković
Montaža: Nemanja Radić

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара