Oko: Bogdan Tanjević

O Varajiću, čudu sa Bosnom, Sarajevu i Beogradu, Bodirogi i Tunčeriju, šansama Srbije u Kini.

Pre tačno 40 godina u Grenoblu otpočelo je zlatno doba jugoslovenske klupske košarke. Bosna je, tada u finalu Kupa šampiona pobedila najbolju evropsku ekipu u toj deceniji: italijanski Vareze i otvorila niz koji su posle nastavili Cibona, Jugoplastika i Partizan.

U tom finalu nedavno preminuli Žarko Varajić postigao je 45 poena i to vreme kada još nisu bile uvedene "trojke". Tvorac Bosne Bogdan Tanjević u emisiji Oko govoriće o tome kako je popularni Varaja postigao taj rekord koji u ovih 40 godina niko nije oborio ali i kako je od nepoznatih momaka uglavnom iz centralne Bosne i sa severa Crne Gore napravio najbolji tim u Evropi. Tanjević će govoriti i o tome kako je u Zadru "otkrio" Dejana Bodirogu ali i o današnjim asovima srpske reprezentacije kao i o našim izgledima na Svetskom prvenstvu u Kini.

Pre tačno 40 godina pobedom Bosne u Grenoblu otpočelo je i zlatno doba Sarajeva jer su neposredno nakon toga došli i srebrni lav i zlatna palma Emira Kusturice, Olimpijske igre, vrhunac popularnosti Bijelog dugmeta, Zdravka Čolića, Nadrealista. Kako je došlo do kreativnog buma tada u Sarajevu i zašto je on nemoguć danas, kako mu deluje Beograd u kojem je igrao pre 50 godina a kako ceo prostor bivše Jugoslavije izgleda iz Trsta, koji 1945. nije postao naš ali pet decenija kasnije jeste grad Bogdana Tanjevića.

Intervju vodi : Gorislav Papić 

broj komentara 0 pošalji komentar
Oko Oko

Autor:
Gorislav Papić, Stevan Kostić, Dragana Ignjić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]