Doktor Mladen

Doktor Mladen Stojanović lekar iz Prijedora, vođa pobunjenika na Kozari. Privukao je sebi i priličan broj seljaka iz okolnih mesta. Nakon pobede nad neprijateljima na Mrakovici 1941. godine, postaje heroj stanovništva.

Organizovao je oružanu snagu od više hiljada ljudi. Kao najopasniji vođa, koji predvodi najveću i najjaču grupu, vrlo inteligentno i oprezno, trn je u oku okupatora.

Film je snimljen u znak sećanja na legendarnog doktora Mladena Stojanovića, organizatora ustanka na Kozari i narodnog heroja. Scenario za film napisao je Rade Bašić, general JNA i jedan od saboraca doktora Mladena. On je 1969. godine bio autor i istoimene knjige o životu doktora Mladena, koja je u velikoj meri poslužila kao podloga za scenario.

Iako je inspiracija za film bila stvarna ličnost i stvarni istorijski događaji, radnja filma je znatno izmenjena.

Uloge: Ljuba Tadić, Pavle Vuisić, Ljubiša Samardžić, Jelena Žigon...

Režija: Midhat Mutapdžić

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 25. dec 2018, 08:37) - anonymous [neregistrovani]

mladen stojanović

Kao poseban i obrazovan čovjek bio je trn u oku ne samo okupatora nego i vođe KPJ Broza.Narod ga je voli i kao takav bio je velika konkurencija Brozu.To mi je pričao stric koji je '34 godište i sjeća se tog vremena.Na području Banje Luke četnici i partizani su do februara 1942. godine bili jedna vojska a zvali su ih šumani (po šumama u kojima su se krili).U februaru 1942. godine je stigno naređenje (možemo pretpostaviti od koga) da se moraju podijeliti.U toj podjeli nije bilo nikakvih ideoloških motiva jer seljaci toga doba nisu o tome ništa ni znali.Dijelili su se pukom srećom i inercijom - nikako nekakvim ubjeđenjima.Zbog toga mi nikako neće biti jasna tolika netrpeljivost između četnika i partizana kada su to sve bili Srbi, braća, prijatelji, komšije, rođaci i sl. a uz to su imali zajedničku misiju - odbrana od ustaša koja je bila najveća prijetnja po opstanak srpskog stanovništva na tom prostoru.Da je dr. Mladen Stojanović kojom srećom ostao živ možda bi tok istorije na području Jugoslavije bio drugačiji.U svakom slučaju bio bi bolji izbor od Broza koji je podsticao sukobe naročito sa četnicima što je u prilikama u kojima je živjelo srpsko stanovništvo Krajine bilo besmisleno.