Kulturni dnevnik

Nagrada "Stevan Mokranjac", najprestižnije priznanje za kompozitorsko ostvarenje u Srbiji, prvi put je dodeljeno radiofonskom delu. Tim povodom gost je kompozitor, Ivana Stefanović, dobitnik nagrade za poemu "Veliki kamen".

Legendarni britanski violinista, Najdžel Kenedi, koncertom "Od Baha do Geršvina" otvara 50. BEMUS.

Vladimiru Kecmanoviću uručena je "Andrićeva nagrada", čija je priča "Ratne igre" iz knjige "Kao u sobi sa ogledalima", po mišljenju žirija, najbolje delo napisano prošle godine na srpskom jeziku.

Deveti Beogradski internacionalni filmski festival osoba sa invaliditetom, BOSIFEST, otvoren je u Centru "Sava" filmom "Prozirni svet".

Otkrivamo ko su ovogodišnji dobitnici nagrada "Zlatna antena" na osmom međunarodnom Festivalu domaćih igranih serija.

U Radio-televiziji Srbije održan je Okrugli sto pod nazivom "Knjige istine, bola i ponosa", povodom objavljivanja 60 knjiga koje osvetljavaju događaje od pre 100 godina, čiji su izdavači RTS i "Prometej" iz Novog Sada.

Vodimo vas na otvaranje Sajma knjiga u Frankfurtu, na kome je ove godine posebna pažnja posvećena obeležavanju stogodišnjice kraja Prvog svetskog rata.

U Rimu je otvorena izložba "Primitivna umetnost u skulpturi dvadesetog veka, Đakometi, Pikaso i ostali". Divlji stil Afrike i Okeanije, sa svojim geometrijskim apstrakcijama, promenio je umetnost Zapada, stvarajući plodno tlo za rađanje kubizma.

Svake večeri od ponedeljka do petka na Prvom programu posle Dnevnika u 23 emituje se Kulturni dnevnik. Reprizira se sutradan na Prvom programu u 12.30. Emisija je presek najznačajnijih vesti iz umetnosti, kulture, ali i pop kulture, dizajna, novih tehnologija. Novinari, dopisnici, saradnici RTS-a javljaju se svakodnevno sa mesta najvažnijih i najzanimljivijih događaja. Gosti Kulturnog dnevnika su vodeće ličnosti iz sveta kulture i umetnosti.

Urednik: Biljana Bralušić Jovanović
Realizator: Sanja Redžić

broj komentara 0 pošalji komentar
Kulturni dnevnik Kulturni dnevnik

Autor:
RTS

Svake večeri od ponedeljka do petka, na Prvom programu RTS-a, posle Dnevnika u 23. Obilje informacija, izveštaji, i analiza kritičara. [ detaljnije ]