Kulturni dnevnik

Premijerna obnova opere Đoakina Rosinija "Pepeljuga", u režiji Jagoša Markovića, sa Jadrankom Jovanović u glavnoj roli, biće izvedena večeras u Narodnom pozorištu u Beogradu, pod dirigentskom palicom Ane Zorane Brajović. Uoči predstave najavljena je mini modna revija čuvenog italijanskog kreatora Renata Balestre, koji je kreirao kostime za ovu operu, čija je premijera bila pre nepunih 20 godina.

Predstava "Banović Strahinja", po tekstu Borislava Mihailovića Mihiza, u adaptaciji i režiji Nebojše Bradića, nastala u koprodukciji Narodnog pozorišta Priština i Šabačkog narodnog pozorišta, posle premijere u Domu kulture u Gračanici, prve reprize u Zvečanu i igranja u čast nagrađenih na festivalu Pozorišno proleće u Šapcu, premijerno će biti prikazana pred beogradskom publikom večeras na sceni "Raša Plaović" Narodnog pozorišta u Beogradu.

Jubilarni, 10. Festival srpske kulture u Istri počeo je u Srpskom kulturnom centru u Puli i trajaće do 30. aprila. Na otvaranju je bila i ekipa Kulturnog dnevnika.

Izložba umetničkih fotografija Davida Đorđevića "Behind the scene" predstavlja njegove radove nastale u okviru više umetničkih projekata i saradnje sa našim umetnicima širom sveta.

U Veneciji je otvoren Muzej Đakoma Kazanove, jedne od najintrigantnijih ličnosti 18.veka. Kako kažu istoričari, Kazanova je bio i među najučenijim ljudi toga doba.

Gost Kulturnog dnevnika je Sava Cvek, dizajner srpskog porekla koji zivi u Americi, a koji je u Beograd stigao kao gost svečanosti kojom Fakultet primenjene umetnosti obeležava 70 godina od osnivanja.

Svake večeri, od ponedeljka do petka, na Prvom programu, posle Dnevnika u 23, emituje se Kulturni dnevnik. Emisija je presek najznačajnijih vesti iz umetnosti, kulture, ali i pop-kulture, dizajna, novih tehnologija.

Novinari, dopisnici, saradnici RTS-a javljaju se svakodnevno sa mesta najvažnijih i najzanimljivijih događaja. Kulturni dnevnik reafirmiše profesiju kritičara. Gosti Kulturnog dnevnika su vodeće ličnosti iz sveta kulture i umetnosti.

Urednik: Marija Miljević Rajšić

Realizator: Maja Mandić

broj komentara 0 pošalji komentar