Kulturni dnevnik

Ovogodišnji dobitnik Nagrade Fondacije Tanja Petrović za izuzetan doprinos u afirmaciji kulture i umetnosti u medijima je pozorišni kritičar i teatrolog Ivan Medenica. On je tim povodom gost Kulturnog dnevnika.

Izložba "Mrdalice" (1968. iz filma Tajvanska kanasta) Milije Nešića otvorena je u holu Ustanove Kulture Parobrod. Tako ponovo otkrivamo delo ovog zaboravljenog avangardnog konceptualnog umetnika, kao uvod u obeležavanje pedesetogodišnjice burnih dešavanja u svetu te godine.

Istražujući duboke veze između konceptualnog okvira savremenih neuronauka i novog poimanja mozga koje nam one pružaju, sa jedne strane, i aktuelnog menadžerskog diskursa globalnog neoliberalnog kapitalizma sa druge, francuskinja Katrin Malibu traga za načinima da se svest o mozgu konstituiše kao jedinstveni filozofski, naučni i politički entitet. Na Fakultetu za komunikaciju i medije u Beogradu Malibu je održala je predavanje pod naslovom "Filozofsko propitivanje veštačke inteligencije".

U Hali sportova na Novom Beogradu nastupila je Karo Emerald. Kod nas je  nastupila u okviru aktuelne "Emerald Island" turneje. Ova dama  spojila je u svojoj muzici "ballroom" džez sa mambo gruvom i postala poznata po izvanrednim živim nastupima.

U Ustanovi kulture Parobrod premijerno je izvedena predstava "Balkanska tužbalica'' po motivima drama tri autora iz regiona. Predstavu je režirao Stevan Bodroža.

Gost 46. Festa je reditelj iz Nemačke Ridiger Sušsland. Njegov dokumentarni film "Hitlerov Holivud'' prikazan je u program "Granice''. On ovde prvi put prikazuje najmračniji i najdramatičniji period u istoriji nemačkog filma. Sa njim je u Beogradu razgovarao  Marko Rajković.

Svake večeri, od ponedeljka do petka, na Prvom programu, posle Dnevnika u 23, emituje se Kulturni dnevnik. Emisija je presek najznačajnijih vesti iz umetnosti, kulture, ali i pop-kulture, dizajna, novih tehnologija.

Novinari, dopisnici, saradnici RTS-a javljaju se svakodnevno sa mesta najvažnijih i najzanimljivijih događaja. Kulturni dnevnik reafirmiše profesiju kritičara. Gosti Kulturnog dnevnika su vodeće ličnosti iz sveta kulture i umetnosti.

Urednik: Olivera Milošević
Realizator: Maja Mandić
Montažer: Miloš Aćanski

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво