In memoriam Bekim Fehmiju - Široko je lišće

Povodom tragične smrti jednog od najmarkantnijih srpskih glumca Bekima Fehmijua (1936-2010), na Satelitskom programu RTS-a možete pogledati filma "Široko je lišće" u kojem je odigrao zapaženu ulogu.

Radnja filma se odvija 1943. godine, a u centru je partizanska škola u Sremu. Mlada novinarka dobija zadatak da snimi reportažu o učesnicima narodnooslobodilačkog rata iz ovog kraja.

Fehmiju-527.jpg Bekim Fehmiju

U sremskom selu sreće obične, jednostavne ljude. Otkriva da se tu nalazila slobodna teritorija i partizanska škola.

Takođe, otkriva i da su svi jedinstveno delovali. Duboko preživljavajući sve te događaje, mlada reporterka sazreva, identifikujući se sa učesnicima revolucije.

U filmu "Široko je lišće" reditelja Petra Latinovića, pored Fehmijua glume Mira Banjac, Ljubiša Samardžić, Zoran Radmilović, Ksenija Martinov, Dušan Janićijević i drugi.

Bekim Fehmiju

Velika zvezda nekadašnje jugoslovenske kinematografije, Bekim Fehmiju rođen je 1936. godine u Sarajevu. U bivšoj Jugoslaviji ovaj glumac albanske narodnosti bio je velika filmska zvezda 60-ih i 70-ih godina.

Završio je Fakultet Dramskih umetnosti u Beogradu u klasi Mate Miloševića 1960. godine, a kao brucoš je dobio ulogu u predstavi "Braća Karamazovi" u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. 

Proslavio se u crno-talasnom filmu "Skupljači perja" reditelja Aleksandra - Saše Petrovića iz 1967. godine, u kojem je upečatljivo igrao ulogu Bore.

Bekim-Fehmiju.jpg Bekim Fehmiju

Za ulogu Halil-bega u filmu "Roj" Miće Popovića nagrađen je na Festivalu jugoslovenskog igranog filma u Puli.

Publika ga je veoma volela i kao vaspitača Žarka u "Specijalnom vaspitanju" Gorana Markovića.

Zapažene uloge u stranim produkcijama 

Na listi njegovih bioskopskih i televizijskih uloga nalazi se 45 naslova. Često je igrao u evropskim produkcijama, naročito u Italiji, a oprobao se i u američkoj kinematogafiji.

Sarađivao je sa rediteljima Dinom de Laurentisom i Džonom Hjustonom, a partneri na velikom platnu bili su mu Olivija de Hevilend, Ava Gardner, Dirk Bogart, Šarl Aznavur i druge svetske zvezde.

Poslednji put se pojavio na sceni 1987. godine u "Gospođi Kolontajn".

Fehmiju se povukao iz javnog života krajem 80-ih godina. Objavio je svoju knjigu uspomena "Blistavo i strašno" 2001. godine. 

Sa suprugom, takođe, glumicom Brankom Petrić ima sinove Hedona i Uliksa.

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 25. jun 2010, 17:03) - roni [neregistrovani]

sarmere pocivaj u miru

Vrlo zalosno.Otisao najveci glumac iz bivse YU.Dok smo ga imali nismo se setili njega,sad kad ga nema-hvalimo ga.Takvi smo mi.Balkanski mentalitet.Treba da se stidimo toga.On je bio jedini glumac iz bivse Jugoslavije koji je napravio i zapazenu svetsku karijeru.Cela ex-Jugoslavija bi trabala da bude ponosna na njega.Pocivaj u miru Bekime-najveci sarmer ne samo bivse drzave nego i Balkana.