Gradnja Hrama svetog Save

Emisija o desetogodišnjici obnovljene gradnje Hrama svetog Save predstavlja rekapitulaciju svega što je urađeno od 2000. do 2010. godine - građevinskih radova u eksterijeru i enterijeru, instalacija i uređenja prostora oko Hrama.

Da podsetimo, na mestu na kome su 27. aprila po starom, odnosno 10. maja po novom kalendaru 1594. godine, spaljene mošti svetog Save, započela je, 1936, izgradnja hrama po projektima arhitekata Nikole Nestorovića i Aleksandra Deroka.

hram.jpg

Posle mnogo prekida, zbog ratova i političkih okolnosti nastalih posle Drugog svetskog rata, gradnja je, praktično, osim manjih intervencija, zaustavljena.

Godine 2000, na čelo Odbora za izgradnju Hrama dolazi tadašnji premijer Srbije doktor Zoran Đinđić, i radovi se veoma intenzivno nastavljaju. Najveći deo završen je u vreme kada je na čelu SPC bio blaženopočivši patrijarh srpski gospodin Pavle.

O značaju obavljenih poslova i o svemu što neimare tek očekuje da bi Hram bio dostojan svetitelja kome je posvećen, u emisiji govore: njegova svetost patrijarh srpski gospodin Irinej, glavni arhitekta Dragomir Acović, protoneimar prof. dr Vojislav Milovanović i Dubravka Matović, odgovorni projektant.

Urednik emisije Vesna Pavliček, reditelj Dragomir Zupanc.

1
broj komentara 1 pošalji komentar
(ponedeljak, 10. maj 2010, 18:00) - Pinga [neregistrovani]

Bravo!

Kao bivši beograđanin koji je kao šestogodišnji klinac početkom pedesetih godina prošlog veka učestvovavao s majkom na ćišćenju prostora oko porte, a posle škole (OŠ Sveti Sava) i penjao po zidovima nezavršenog hrama, iako nam je to bilo strogo zabranjeno, mogu samo da kažem: bravo neimari!
A reditelju Dragomiru Zupancu hvala na izvanrednom prikazu učesnika i njihovog dela.
P.