Čitaj mi!

TV Feljton: Velike žene u Velikom ratu

Redakcija za kulturu i umetnost premijerno prikazuje emisiju posvećenu heroinama Velikog rata i junakinjama knjige "Velike žene u Velikom ratu" autorke Slavice Popović Filipović.

Slavica Popović Filipović
Slavica Popović Filipović

Slavica Popović Filipović, profesor engleskog jezika, prevodilac za engleski jezik, publicista i veliki humanista, već dve decenije, neumorno i veoma posvećeno istražuje i piše o hrabrim i humanim ženama, učesnicama Velikog rata. Kao saradnik mnogih naučnih i književnih časopisa, enciklopedija i leksikona, na srpskom i engleskom jeziku je objavila preko 100 radova iz oblasti srpske kulturne baštine, najviše iz oblasti medicine i filantropije. Jedan broj njenih radova nalazi se na Sajtu Projekat Rastko, Istorija medicine. Njena prva knjiga "Za hrabrost i humanost, Bolnice škotskih žena u Srbiji i sa Srbima za vreme Prvog svetskog rata" doživela je višemilionsku posećenost na međunarodnom sajtu "Za hrabrost i humanost". Njena druga knjiga "Iz postojbine javora" koju je objavilo Srpsko lekarsko društvo je uvrštena u Nacionalno dokumentarno nasleđe Australije. Treća knjiga "Hrabrost između redova, Ani Hristić u Srbiji i vreme odvažnih", u izdanju Društva istoričara Srbije "Stojan Novaković" široko je citirana, poznata čak i u Kini. Međutim, veliku pažnju javnosti izazvala je njena knjiga, kapitalno delo "Velike žene u Velikom ratu" koju je objavio Mali Nemo iz Pančeva.

Portreti heroina Velikog rata
Portreti heroina Velikog rata

Slavica Popović Filipović živi i stvara na Sunčanoj obali Australije. Zajedno sa suprugom Bobom, prevodiocem, osnivačem i članom Nacionalnog udruženja prevodilaca Australije, koji joj je velika podrška i saradnik u istraživačkom poduhvatu, obilazi svetske biblioteke, muzeje, arhive, stara groblja i potomke svojih junakinja. Cilj koji je sebi postavila i s uspehom ga ostvaruje je knjiga koju je napisala, a koja je svojevrsna saga o velikim ženama koje su ostavile neizbrisiv trag kako u srpskoj tako i u svetskoj kulturi sećanja.

Slavica i Bob Filipović
Slavica i Bob Filipović

Sa Slavicom i njenim suprugom Bobom, sreli smo se u njihovom porodičnom domu na Voždovcu, tokom njihovog boravka u Srbiji, gde smo zabeležili njenu veliku i potresnu priču o heroinama Velikog rata. Pored Slavice i njenog supruga Boba, u emisiji govori i doc. dr Veljko Todorović, brigadni general u penziji i recenzent knjige "Velike žene u Velikom ratu".

Knjiga Slavice Popović Filipović
Knjiga Slavice Popović Filipović

Autor i urednik emisije: Svetlana Ilić
Organizator: Dragan Kostić
Odabrane tekstove čitala: Miljana Lazić
Dizajner špice i emisije: Valentina Danilović
Muzički urednik: Tijana Lukić
Snimatelj zvuka: Vladimir Stošić
Dizajner zvuka: Nebojša Dragićević
Direktor fotografije: Dušan Živković
Montažer: Aleksandra Virijević Pavlek