Čitaj mi!

Srbija na vezi

Aktuelni popis stanovništva koji se ove godine održava u gotovo svim zemljama regiona, pa i Evrope u celini, posebno je važan, a moglo bi se reći na neki način i sudbonosan za pripadnike manjinskih zajednica, s obzirom da od njihovog brojnog stanja zavisi i visina finansijske podrške od države u kojoj žive, a namenjene za njihove aktivnosti u očuvanju nacionalnog identiteta i posebnosti.

U fokusu večerašnje emisije su Srbi u Rumuniji i aktuelni popis stanovništva koji se sprovodi u toj zemlji. Gost emisije potpredsednik Saveza Srba u Rumuniji Dejan Popov upućuje apel svojim sunarodnicima da se na ovom popisu nacionalno izjasne kao Srbi, i objašnjava, ne samo zašto je ovaj popis važan za naše sunarodinke da se jasno izjasne kao Srbi i koje im sve to prednosti donosi, već govori i o drugim važnim temama koje se odnose na položaj i aktivnosti srpske zajednice u toj nama susednoj zemlji.

Emisija nam takođe donosi i priču o upravo uspostavljenoj regionalnoj saradnji udruženja osoba sa posebnim potrebama i invaliditetom iz Zagreba i Beograda. Na upravo održanom zajedničkom sastanku u Beogradu, koji je pratio Vladan Rakić, postavljeni su temelji buduće zajedničke saradnje ovih udruženja, a koja bi se vremenom proširila i na druge regionalne centre.

U drugom delu emisije, pored ostalog, saznaćemo i kako su bajkeri, odnosno moto-klubovi iz Srbije i Republike Srpske, organizovali pokloničku vožnju u Donju Gradinu gde su položili vence žrtvama ustaških zločina u tom delu Sistema ustaških logora smrti Jasenovac, u Drugom svetskom ratu.

Takođe bi smo izdvojili i izveštaj sa ovogodišnje Međunarodne smotre folklora manjinskih naroda koji čuvaju svoj nacionalni identitet kroz negovanje stvaralaštva svog naroda, a koja je održana u Belom Manastiru, u Osječko-baranjskoj županiji.

Urednici emisije Tatjana Adamović i Miroslav Karlica.

Reditelj Ernestina Gligorijević.