Čitaj mi!

Savin vrt: Autokefalnost

Druga epizoda: Redakcija za nauku Obrazovno - naučnog programa RTS prikazuje dokumentarnu seriju "Savin vrt", u pet epizoda, povodom osam vekova od sticanja autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

Osam vekova koji nas razdvajaju od epohe Sv. Save ne samo da nisu umanjili značaj njegovih dela već su u savremenim uslovima naučna tumačenja dobila adekvatniji izraz. Kompleksna i duboka priča o Sv. Savi je i priča o istoriji Srpske pravoslavne crkve. Kroz razgovor sa galerijom stručnjaka - istoričara, teologa, istoričara umetnosti, filozofa, istoričara književnosti i arheografa rasvetljavamo, tumačimo, potvrđujemo, stvaramo široki spektar saznanja o Sv. Savi, svetosavskom učenju, svetosavskom predanju, svetosavlju, o srpskom srednjem veku, književnosti i umetnosti koja je stvarana pod okriljem Crkve.

RTS ekipa u Pećkoj patrijaršiji
RTS ekipa u Pećkoj patrijaršiji

"Poslednja decenija 12. i prve decenije 13. veka bile su jedinstveno razdoblje u istoriji Srba. U tako kratkom periodu obavljeni su državni i crkveni poslovi od presudnog značaja, sa dalekosežnim posledicama. Proširena je teritorija srpskih zemalja, za vladavine velikog župana Stefana Nemanje stečena je samostalnost, odnosno državotvornost, stvoreno je važno duhovno uporište na Svetoj Gori - Hilandar, za vladavine Stefana Prvovenčanog dobijena je kruna i stečena crkvena samostalnost ili autokefalija. Nomokanonom, ili Zakonopravilom, utemeljen je crkveno-pravni poredak, formirana je mreža pravoslavnih episkopija i parohija. Idejni tvorac tog vizionarskog državotvornog projekta bio je Sveti Sava", objašnjava dr Danica Popović, istoričar umetnosti.

Ivana Kovačević, urednik serije
Ivana Kovačević, urednik serije "Savin vrt"

"Poreklo tih vizionarskih shvatanja možemo da tražimo u formativnom periodu njegovog života koji se odvijao na Svetoj Gori. Sava kao svetogorac donosi mošti svog oca u Srbiju 1206/1207. godine i tako stvara njegov kult. Takođe kao svetogorac odlazi u Nikeju 1219. godine i tamo ga vaseljenski patrijarh Manojlo Saranten rukopolaže za prvog srpskog arhiepiskopa. Nakon toga drugi važan događaj - veliki državno-crkveni sabor desio se 1221. godine u manastiru Žiči", ističe dr Srđan Pirivatrić, vizantolog.

"Čitavim svojim delovanjem pokazao je da opredeljenje za Carstvo Nebesko znači da sve što jeste, što čovek jeste, što društvo i država jeste treba da se oplemeni i produhovi, da se prožme hrišćanskim jevanđeljskim vrednostima", objašnjava mitropolit zagrebačko -ljubljanski dr Porfirije.

Direktor fotografije Aleksandar Beatović i studeničko Raspeće
Direktor fotografije Aleksandar Beatović i studeničko Raspeće

U drugoj epizodi "Autokefalnost" stručnjaci govore o istorijskim događajima i duhovnoj klimi pre i posle sticanja samostalnosti Srpske pravoslavne crkve, njenim refleksijama na srednjovekovnu srpsku državu kao i o njenom bitisanju u vekovima koji su sledili.

Scenarista: Petar Jakonić
Urednik: Ivana Kovačević
Montažer: Oblak Jurišin Kaufman
Direktor fotografije: Aleksandar Beatović
Reditelj: Violeta Petrović