Čitaj mi!

Tvrđave na Dunavu: Bač

Dokumentarna serija Tvrđave na Dunavu ima sedam epizoda posvećenih Dunavu i tvrđavama koje vekovima opstaju na njegovim obalama.

Serija je svojevrsno putovanje brodom od Bezdana do Trajanovog mosta, nadomak Kladova, u kojoj nam o Dunavu, njegovim prirodnim i kulturnim vrednostima i drevnim tvrđavama pripoveda narator-kapetan iz of-a, glumac Miodrag Miki Krstović, a ulogu kapetana koji pravi makete brodova tumači, Bogdan Ljubinković, kapetan u penziji sa Srebrnog jezera.

Tvrđava Bač
Tvrđava Bač

U seriji učestvuje 50 sagovornika među kojima su stručnjaci: istoričari, arheolozi, arhitekte, istoričari umetnosti, ali i pisci, umetnici, hroničari, entuzijasti, turistički vodiči, ribari.

Za potrebe serije ekipa je brodom "Argus" koji je u vlasništvu Ministarstva zaštite životne sredine Republike Srbije, plovila Dunavom, od Bezdana do Kladova, i prešla put dužine oko 550 km.

Kapetan Bobi, modelar brodova
Kapetan Bobi, modelar brodova

Serija "Tvrđave na Dunava" je snimana sa vode, kopna i iz vazduha. Takođe, u seriji je korišćen arhivski materijal RTS iz šezdesetih i sedamdesetih godina 20. veka, kao i fotografije i stare mape.

Ideja da se serija "Tvrđave na Dunavu" realizuje potekla je od reditelja Nebojše Bradića.

Brod Argus
Brod Argus

Prva epizoda dokumentarne serije "Tvrđave na Dunavu" nosi naziv Bač. Naša plovidba brodom "Argus" počela je od Bezdana, mesta gde Dunav ulazi u Srbiju i završila se u Baču, pričom o kulturnim predelu koji čini: Tvrđava Bač, Franjevački samostan, manastir Bođani i turski hamam. Tokom naše plovidbe od Bezdana do Bača upoznali smo se sa najznačajnijim kulturno-istorijskim i prirodnim vrednostima Bačkog Podunavlja.

dr Slavica Vujović
dr Slavica Vujović

Narator, glumac, Miodrag Miki Krstović, u ulozi kapetana u penziji, dok pravi makete brodova, seća se svojih putovanja rekom i priča nam priče o Dunavu i sedam tvrđava na njegovim obalama.

U prvoj epizodi on priča o Bezdanu i prvoj betonskoj brani u Evropi, Apatinu i dunavskim čardama, močvarama i ritovima, rezervatima prirode i retkim biljnim i životinjskim vrstama, ali i o starim utvrđenjima i životu ljudi na obalama Dunava.

Na Dunavu
Na Dunavu

Priča nam priču o prošlosti Bača i njegovoj tvrđavi i projektu "Vekovi Bača" koji povezuje tvrđavu, samostan, manastir i hamam u jednu celinu, u kulturni predeo Bača. Njegovu priču o Baču upotpuniće šokačka pesma, gajde i tamburaši iz Deronja.

Tvrđava Bač
Tvrđava Bač

Autor i urednik serije: Svetlana Ilić
Scenaristi: Vule Žurić, Svetlana Ilić
Narator: Miodrag Miki Krstović
Stručni konsultant serije: dr Slavica Vujović
Dron operateri: Dobrivoje Kaitović, Miroslav Kondić
Direktor fotografije: Petar Vujanić
Montažer: Milan Radičević
Reditelj: Milan Jovanović