Čitaj mi!

Kulturni dnevnik

Gledamo ga u seriji "Beležnica profesora Miškovića". Filmsku karijeru započeo je devedesetih godina anti-ratnom dramom "Sve će to narod pozlatiti" snimljenoj u produkciji televizije Beograd. Proslavio se ulogom Mikice Arsenijevića Balerine u filmu "Montevideo, Bog te video". Ovih dana pažnju javnosti privlači njegov prelazak iz pozorišta "Boško Buha" u Beogradsko dramkso pozorište. Gost Kulturnog dnevnika je glumac Aleksandar Radojičić.

U Kulturnom dnevniku govorimo o jubilarnim 30. Danima Zorana Radmilovića koji su počeli u Pozorištu Timočke krajine "Zoran Radmilović" u Zaječaru, kao i o predstavi "Magbet" italijanskog Sardegna teatra u režiji Alesandra Sera, kojom je završeno osmo izdanje "Šekspir festa". Bili smo u Zadužbini Ilije Milosavljevića Kolarca na otvaranju prvog Bijenala fantastike - festivala umetnosti magičnog, nadrealnog i metafizičkog. Predstavljamo novi roman "Bajni svete gde si ti" irske književnice Sali Runi, čija je premijera pre mesec dana propraćena histerijom u knjižarama širom Velike Britanije. U Kulturnom dnevniku govorimo o Nirvaninom kultnom albumu "Nevermind", koji je objavljen pre 30 godina a čija muzička, društvena i kulturološka poruka još nije izgubila na aktuelnosti.

Pratimo gostovanje Narodnog pozorišta na prestižnom ruskom međunarodnom pozorišnom festivalu "Maksim Gorki" u Nižnjem Novgorodu sa dramom "Vasa Železnova i drugi" rađenoj po delima Maksima Gorkog u adaptaciji i režiji Zlatka Svibena. Vodimo vas u Rim u izložbeni prostor Skuderije na impozantnu postavku "Pakao" kojom se obeležava sedam vekova od smrti najznačajnijeg italijanskog pesnika Dantea Aligijerija.

Urednik Vojka Pajkić Đorđević
Realizator Maja Mandić
Montažer Goran Tomić