Čitaj mi!

Srećan ti deseti rođendan, Plava ptico!

Pre tačno deset godina, 15. oktobra, Plava ptica poletela je prvi put. Od tada nije prestala da leti, a naši gledaoci, naši drugarići su sve vreme uz nju. Proslavimo zajedno deseti rođendan "Plave ptice"!

Pre više od deset godina čuveni Timoti Bajford predložio je Redakciji dečjeg programa ideju za serijal... Promišljli smo, razmišljali, ideje su se množile, tražili smo najbolje rešenje za ime serijala... i došli do zaključka da takav serijal za decu mora da postoji. Ubrzo smo pristupili pripremama, birali glumce i ostale saradnike i Plava ptica je prvi put poletela.

"Plava ptica"

Od tada ona neumorno leti i zadržala je sve što je bilo važno i dobro iz te prvobitne ideje. Nikada nismo izneverili nameru našeg dragog Timotija da "Plava ptica" mora da bude serijal o kome će zapravo odlučivati oni za koje je i pravimo. A kako to odlučuju naši gledaoci? Jednostavno, tako što nam šalju pisma, poruke, elektronsku poštu i fejsbuk-poruke u kojima sami kažu o čemu bi voleli da pričamo i šta da im pojasnimo. Nekada su to ideje, nekada su to problemi naših drugarića, a nekada su to jednostavno pohvale i primedbe. Zadatak našeg autorskog tima je da odgovore na želje naših drugarića i mi ga obavljamo sa velikim zadovoljstvom.

"Plava ptica"

Naš let ima pilote i kopilote... Piloti su Osman i Borka koji naše drugariće hrabro vode kroz sve pustolovine ovog našeg lepog sveta. U svakoj epizodi imamo i kopilote, koji su nekad ometači koji nas nerviraju ili zasmeju... To su naravno i dalje naše komšije, Gospođa Ž (koja daje savete i kad treba, i kad ne treba) i Gospodin Dž, koji se povremeno umeša u let sa pokojom zanimljivom informacijom.

"Plava ptica"

U toku svakog leta tragamo za odgonetkama zaista zanimljivih pitalica našeg komšije. Naša ekipa to radi timski i uporno. Da naša leteća posada ne bi ostala gladna, tu je naša Kuvaričica, koja u svakoj epizodi pripremi interesantnu užinu. A kad Borka i Osman nisu u mogućnosti da odgovore na zahtev naših drugarića, u pomoć pozivaju tročlanu gusarsku posadu, koja uvek ima objašnjenje za svaki pojam.

"Plava ptica"

A kakva bi to leteća posada bila da ne leti i na egzotična mesta?! Zato naš četverac (Borka, Osman, Gospođa Ž i Gospodin Dž) u svakoj epizodi odlete do neke države i pevaju o njoj. Za tu priliku pripremljen je tekst pesme u kojoj se peva o zanimljivostima te države, pa smo tako saznali zašto su u Portugaliji najčešće žuti kolači, zašto je Irska zemlja duge i zašto u njoj nema zmija, saznali smo da je Belgija država sa najviše uličnog osvetljenja i da se čak vidi sa Meseca. I još mnogo, mnogo toga! A sve to se peva na melodiju koja podseća na nacionalnu muziku države o kojoj je reč.

I mah po mah krilima, za ovih deset godina leteli smo skoro trista puta. Planiramo da nastavimo istom brzinom, sa istim elanom, planiramo i dalje da poštujemo svoje drugariće i da ispunjavamo njihove želje! Planiramo i dalje da se zabavljamo i kroz zabavu svi zajedno učimo!

"Plava ptica"

Naš slavljenički rođendanski let možete pogledati u subotu, 16. oktobra na Prvom programu u 12.05č. Rođendansko slavlje ne bi bilo pravo da nismo ugostili i naše najvernije gledaoce i zato budite sa nama i ulepšajte našu svečanost.

"Plava ptica"

O "Plavoj ptici" brinu: urednice i scenaristkinje Jelena Popadić Sumić i Dunja Petrović, reditelj Miodrag Kolarić, naši glumci: Osman Ahmed, Borka Tomović, Andrijana Oliverić, Marija Medenica i Miroslav Petrović, zatim naše scenografkinje Mira Andrejević i Tanja Ivanović, naša kostimografkinja Aleksandra Stošić Krstović, kompozitor Dragoljub Ilić, montažerka Nada Dodik Zildžić, muzički urednik Dobrosav Predić, dizajner tona Srđan Filipović i mnogi drugi.

Plava ptico, srećan ti deseti rođendan!