Čitaj mi!

Dijalog, nova runda

Beograd i Priština, preko Brisela

U Briselu se nakon dve i po godine nastavlja dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje Evropske Unije. Do svojevrsnog sastanka došlo je i prošlog leta, ali bez rezulata. Imajući u vidu diplomatske aktivnosti usmerene iz Brisela i Vašingtona, pre svega ka Prištini, čini
se da je ovog puta veća rešenost, pre svih - svetskih političkih centara, da se ceo proces pomeri sa mrtve tačke.

Uoči odlaska u Brisel predsednik Srbije rekao je da očekuje utiske i ucena, ali da na njih ne pristaje već da nudi konstruktivan i odgovaran dijalog, sa argumentima. Kao jedno od ključnih tema naveo je pitanje nestalih.

Vesna Damjanić
Vesna Damjanić

Iz Brisela je prošle nedelje stigla i vest da za Srbiju nema otvaranja novih poglavlja, odnosno klastera po novoj metodologiji ni ovog leta. Kao kompromis je dat predlog da EU i Srbija 22. juna održe zajedničku konferenciju. To bi bio znak podrške Beogradu da nastavi sa reformama, koje bi vodile mogućem otvaranju poglavlja do kraja godine.

Kako će da prođe prvi sastanak za istim stolom predsednika Srbije i premijera privremenih prištinskih institucija, da li će biti pomaka, koliko su veliki pritisci, jaki argumenti i koliko je sve to deo strategije koja neminovno utiče i na evrointegracije - to su neka od pitanja u emisiji Oko.

Gosti su: predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije Milovan Drecun, potpredsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić i asistent na Fakultetu političkih nauka Stefan Surlić.

Iz Brisela sa poslednjim informacija javlja se dopisnik RTS-a Dušan Gajić.

Emisiju vodi i uređuje Vesna Damjanić.