Čitaj mi!

TV feljton: Miloš Crnjanski, 2. deo

Navršilo se 120 godina od rođenja jednog od naših najznačajnijih pisaca, Miloša Crnjanskog. Redakcija za kulturu je tada obeležila tu značajnu godišnjicu emisijom posvećenoj savremenim tumačenjima obimnog i raznovrsnog dela Miloša Crnjanskog.

Crnjanski se ogledao u gotovo svim književnim rodovima, počevši poezijom i pripovetkama, pišući drame i istovremeno stvarajući svoje najveće romane. Njegova memoarska i putopisna proza, esejistika ali i novinski članci, feljtonistika, sve je to često dosezalo same književne vrhove. Biće zapamćen po remek-delima poput Lirike Itake, Dnevnika o Čarnojeviću, Seobama, Romanu o Londonu, čija se neprolazna vrednost neprestano nudi savremenim tumačima i proučavaocima njegovog dela kao novi izazov.

Podstaknuti takvim viđenjem, emisija TV feljton Miloš Crnjanski, gledaoce će u tri epizode, jednom nedeljno tokom oktobra, provesti kroz nova književna tumačenja mlađe i srednje generacije profesora, teoretičara i istoričara književnosti - Predraga Petrovića, Zorice Nestorović, Vladimira Gvozdena, Gorane Raičević, Slobodana Vladušića i Aleksandra Jerkova. Specijalan gost emisije je i sekretar zadužbine Miloš Crnjanski, Dimitrije Tasić.

Gledaoci će takođe imati prilike, zahvaljujući dokumentaciji RTS-a, da u emisiji vide i čuju samog pisca kako govori svoja sećanja, komentariše svoje delo ili čita odlomke.

Emisiju je uredila Jasmina Vrbavac, režiju potpisuje Marko Šotra.

broj komentara 0 pošalji komentar