Čitaj mi!

Čas anatomije: Uzroci i posledice

Uporedo sa tvrdnjom da odavno traje proces urušavanja autoriteta, svedoci smo da je čovek današnjice spremniji nego ikada do sada da poveruje u lažnu vest.

Novo izdanje Časa anatomije analizira taj proces i momenat kada, kako je pisala Hana Arent, "mi više nismo u prilici da znamo šta autoritet jeste."

Uzori kojima se veruje nalaze se u privatnoj sferi, takođe, javna sfera promoviše uzore i kada se danas govori o izboru uzora ključno je pitanje da li smo slobodni da uzor odaberemo ili se sistemom prikrivene prinude neki uzori promovišu u autoritete. Koje i kakve?

Internet era takođe doprinosi usložnjavanju tog problema. Novi oblici komunikacije, blog, vlog te nova zanimanja poput influensera, sve više nas podsećaju na nezaustavljiv proces rastakanja klasičnog načina formiranja uzora.

Jasmina Vrbavac i Marija Nenezić Jasmina Vrbavac i Marija Nenezić

Da li će nov pristup ideji autoriteta zapravo ukinuti autoritet i ostaviti sumnjive uzore jer "u svetu bez iluzija, čovek je stranac" pisao je Kami a u svetu uzora koji nemaju autoritet čovek je spreman da poveruje u sve. Ili je moguće izgraditi uzor bez prisile...

Gosti emisije su spisateljica Mirjana Đurđević, kulturolog Goran Tomka i novinarka i blogerka Bransilava Antović

Urednice emisije: Marija Nenezić i Jasmina Vrbavac

Realizatorka: Maja Mandić

broj komentara 0 pošalji komentar