Čitaj mi!

Gorčilo

Film je baziran na popularnom pozorišnom komadu Miodraga Mija Karadžića Jesi li to došao da me vidiš, koji je dosta izvođen osamdesetih godina prošlog veka.

Scenario je zadržao vrcave dijaloge i apsurdne situacije u koje su smešteni neobični, lucidni i duhoviti likovi, a u prvom planu je prepoznatljiv mentalitet okamenjenih okvira crnogorskog sela.

Radnja se dešava u planinskoj zabiti 1968. godine u jeku izgradnje infrastrukture SFRJ, sa ciljem da se siromašni sever Crne Gore putevima poveže sa jugom. U malo selo dolazi geometar iz Vojvodine, da pripremi dokumentaciju za trasu budućeg puta. Sa njim je njegova mlada žena, lepa balerina.

Kako seljaci reaguju na dolazak geometra, koliko su skloni korupciji u pokušaju da ga nagovore da put pređe baš preko određene njive kako bi vlasnik novcem od nacionalizacije kupio, na primer, stan u Nikšiću, kako meštani reaguju na ljude koji žive nekim drugačijim životom od njihovog, koji je najbolji, jer za bolji ne znaju – neke su od linija ove pitke i zabavne priče.

U ansamblu su poznata imena crnogorske i srpske glumačke scene: Mima Karadžić, Dubravka Drakić, Boro Stjepanović, Emir Ćatović, Mladen Nelević, Anita Mančić, Kristina Stevović, Viktor Savić, Helena Aksamit, Momo Pićurić, Andrija Milošević, Božidar Zuber, Milorad Mandić – Manda, Vojo Krivokapić i Dragiša Simović.