Čitaj mi!

Trezor

Razgovor veterana: Kamenko Katić i Borivoje Popović

Borivoje Popović (Beograd, 2. avgust 1926 - Beograd, 22. avgust 2016), novinar, studirao prava u Beogradu; od 1949. radi kao sportski novinar u listu "Naš sport"; a zatim je jedan od osnivača lista "Sport i svet" i njegov glavni urednik. U Televiziju Beograd dolazi 1961. gde je bio urednik kulturne rubrike, prvi urednik Službe dopisništva i razmene, urednik evrovzijske, intervizijske i međustudijske razmene, urednik Sportske redakcije, a od 1979. prvi direktor Biroa za razmenu programa odakle odlazi u penziju 1989. godine.

Uređivao serije emisija Vreme, ljudi i događaji, Sedam dana (nedeljno izdanje Dnevnika), TV pošta, Gledaoci i TV. Izveštavao sa teniskih, stonoteniskih, plivačkih i konjičkih takmičenja. U toku dugogodišnje sportske karijere bio je savezni kapiten stonoteniske reprezentacije od 1954. do 1974; generalni sekretar i potpredsednik Stonoteniskog saveza Jugoslavije; predsednik Kvalifikacionog komiteta i član Izvršnog komitete Svetske stonoteniske federacije, u kojoj je i danas doživotni počasni član. Dobitnik je Oktobarske nagrade Beograda i Ordena rada sa srebrnim vencem za izuzetan doprinos na sportskom polju.

Kolateralne aktivnosti - prvi deo razgovora Kamenka Katića sa Borivojem Popovićem, snimljen u sojenici na Dunavu, obuhvata vreme pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka. Govori se mnogo o Borinom ocu, Branku Popoviću, profesoru univerziteta, likovnom kritičaru i slikaru, učesniku svih ratova od 1912. do 1918. Potpukovnik u rezervi, odlikovan medaljama za hrabrost i francuskom "Legijom časti sa palmama", Drugi svetski rat zatekao ga je na položaju dekana Tehničkog fakulteta. Posle oslobođenja 1944. ubijen je u talasu nasilja, kao i stotinu drugih uglednih intelektualaca, bez optužnice, suđenja i presude, a porodici je sve konfiskovano.

Borivoje Popović se seća kako je vrativši se iz Armije, studirao, radio kao sportski novinar i kako se zaposlio na Televiziji, a kako je uvek pratila etiketa da je sin "narodnog neprijatelja" kao i činjenica da nije član Partije. Što se tiče rada u TVB težište je na Popovićevoj aktivnosti u Radničkom savetu. Kao ilustracija onoga o čemu se razgovara, korišćeni su delovi emisija Gledaoci i televizija, snimljene u Trsteniku i Užicu u jesen 1978. koju je Popović vodio i uređivao, zatim storija iz Indirekta koja se odnosi na svetsko prvenstvo u stonom tenisu u Nagoji, a svoja sećanja kazuju savezni kapiten Borivoje Popović i državni reprezentativac Milivoje Karakašević.

Učesnici: Borivoje Popović (u TVB od 1961. do 1989), Kamenko Katić (u TVB od 1962. do 1992)

Snimatelj Slobodan Ratković, snimatelj zvuka Slobodan Mišić, organizator Gordana Grdanović, montažer Zorica Blagojev, autori Kamenko Katić, Bojana Andrić

Snimano 13.10.2006, Redakcija za istoriografiju

Gledaoci i TV - prilog u kojem povodom emitovanja serije Grlom u jagode, Borivoje Popović razgovara u dvorištu Pete beogradske gimnazije sa rediteljem Srđanom Karanovićem, urednikom Predragom Perišićem, kritičarem Milanom Vlajčićem i dvoje gimnazijalaca-gledalaca. Sledi razgovor sa Ljubomirom Radičevićem o repertoaru i terminima filmskog programa čiji je urednik.

Urednice: Milena Jekić Šotra, Marijana Čuturilo, Vesna Došen,  Bojana Andrić