Čitaj mi!

Magazin Srbija na vezi

Čikago, Sidnej, Nica, Beograd...

Prve minute Magazina posvećujemo Milici Milanović, našoj dragoj koleginici koja je prerano preminula, izgubivši bitku sa teškom bolešću. Sećamo se njenih ljudskih i profesionalnih kvaliteta, njenog vedrog lika i nežnosti kojom je zračila.

Predstavljamo novog generalnog konzula Republike Srbije u Čikagu, Damjana Jovića. Razgovor je vođen samo nekoliko dana po dolasku Jovića u Čikago i preuzimanju nove dužnosti, koja ga je odmah obasula velikim brojem obaveza na raznim poljima.

Saznaćemo kakva su njegova očekivanja od Čikaga i kakvi su prvi utisci, kako se pripremao za ovu poziciju, koji su planovi za četvorogodišnji mandat i šta poručuje srpskoj zajednici u Čikagu, ali i zajednicama širom Amerike i sveta.

Pod pokroviteljstvom Srpske pravoslavne crkve, otvaranje srpskog koledža u Sidneju, jedan je od najznačajnijih događaja u istoriji australijskih Srba. O tome nam donosi reportažu ekipa emisije Srbi sa petog kontinenta. Priča Dragana Gavrilovića i Saše Jankovića.

Od 15. do 24. maja u Beogradu održava se Svesrpski dečji sabor. Ova manifestacija postala je tradicionalna i locirala je Srbiju i Beograd na mapu uspešnih organizatora dečjih festivala. U pripremi je i emisija "Svesrpski dečji sabor 2021." koja će se emitovati i našem programu "RTS Svet".

Ekskluzivno ćemo saznati kako je zdanje Srpske pravoslavne crkve promenilo život i običaje naše dijaspore u najvećem gradu Azurne obale. Sa starešinom Srpske pravoslavne crkve u Nici, đakonom Igorom Vujisićem, razgovarao je Vladan Jočić.

U muzičkom delu emisije "Magazin Srbija na vezi" predstavljamo sastav "Biber". Novi album pod nazivom "Biber 3" u izdanju PGP RTS-a, skrenuo je pažnju kritike i muzičke javnosti. Šta pripremaju u narednom periodu, o koncertima i novim pesmama otkriće nam vođa sastava Rastko Aksentijević.

Urednici emisije Boban Kovačević i Mirjana Raičević Tasić

Reditelj Dragica Gačić