Čitaj mi!

Inflacija u Americi, strahovi u Srbiji, srpski pisci opet u Crnoj Gori

O globalnom ekonomskom pregrejavanju i jedinoj "ćiriličnoj" ministarki u Vladi Crne Gore

Duh je pušten iz boce. Ovim rečima neki opisuju to što se u Americi sada, posle gomile naštampanih para, pojavila inflacija, redovi na pumpama i to što benzin se toči u plastičnim kesama.

I dok nas taj duh iz boce vraća u vesele devedesete, svetski ekonomisti to zovu pregrejavanje globalne privrede. Šta mogu biti posledice najnovijeg ekonomskog pregrejavanja zemlje i koju bi cenu mogla da plati Srbija?

Gorislav Papić
Gorislav Papić

Šest meseci od formiranja Vlade Crne Gore, u zvaničnoj poseti Beogradu bila je ministarka prosvete, nauke, kulture i sporta. Vesna Bratić ugledna je profesorka Univerziteta u Podgorici ali su crnogorski mediji o njoj uglavnom pisali kao o ćiriličnoj ministarki, aludirajući na to što se jasno izjašnjava o svojoj nacionalnoj pripadnosti i jeziku kojim govori. Da li će se Vesna Bratić kao ministarka prosvete izboriti za više Andrića, Crnjanskog i Dučića u crnogorskim čitankama i može li se ispuniti Njegošev zavet a da se mauzolej ne pomeri sa Lovćena? O svemu tome Vesna Bratić govorila je za Oko magazin.

Urednik emisije: Gorislav Papić