Čitaj mi!

Pacijenti na čekanju

U zdravstvenim ustanovama koje nisu kovid-bolnice, zbog epidemije izazvane koronavirusom važe nova pravila za dijagnostiku, prijem i lečenje pacijenata. Put bolesnih do lekara sada je otežan.

Zbog velikog broja kovid pacijenata i zaraženih koronavirusom mnogi zdravstveni centri su postali kovid bolnice. Pritisak na ostale zdravstvene ustanove bio je ograman, posebno na Klinički centar Srbije. Od početka epidemije ovde je lečeno 7 hiljada kovid i pregledano više od 60 hiljada nekovid pacijenata. Autorka Jugoslava Đurica Autorka Jugoslava Đurica

U uslovima pandemije morali su se prilagoditi svi. Saradnja lekara, pacijenata i njihovih udruženja je u ovom periodu od presudne važnosti.

Prema istraživanju Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut" iz 2019. godine dve trećine građana Srbije procenilo je svoje zdravlje kao dobro, dok je 40 odsto prijavilo da ima neko dugotrajno oboljenje. Kakve će posledice po zdravlje ostaviti pandemija s obzirom na to da u Srbiji ima 700 hiljada dijabetičara, a visok krvni pritisak ima svaki drugi odrasli i 120 hiljada onkoloških pacijenata - pitanje je?

Kako bismo sačuvali svoje najbliže, sebe, lekare, medicinsko osoblje i ceo sistem, valjalo bi da iz ovog iskustva naučimo šta je u stvari važno. Korona je promenila ceo svet. Uticala je na svakog od nas. Sada je glavni zadatak medicinske struke i cele planete da pobedi pandemiju. Na lekarima i svakom od nas je da se više pažnje posvetimo sebi kako ne bismo pogoršali svoje zdravstveno stanje.

Urednica: Jugoslava Đurica
Snimatelj: Hadži Vladan Mijailović
Montaža: Marija Aranđelović
Realizatorka: Slađana Tomić