Čitaj mi!

Medijska mreža srpske dijaspore: Iz Perta do Beograda

Da se ne zaboravi...Sećanje na žrtve fašizma u logoru Jasenovac uvek izaziva snažne emocije i jezu, baš kao i ova tužna priča iz Perta.

Mira i Vaso Kondić su kao deca doživeli i preživeli sve strahote ustaških zločina u logoru Jasenovc. Rođeni su u selu Slabinja kod Kozarske Dubice, i bili prve komšije.

Mira je imala samo četiri a Vaso sedam godina, kada su sa roditeljima pobegli na Kozaru. Bežeći od ustaša, došli su do polja blizu Jasenovca, odakle su ih ustaše odvele u Jasenovac. Preživeli su teror, strah, glad i žeđ, a tugu i jad još uvek nose u sebi, koji im, i posle toliko decenija izazivaju teške psihološke traume.

Njihova ćerka Danijela Kondić Pavić, radi kao savetnik za ljude koji su prošli traume u životu i pokušava da razume roditelje, zašto su toliko dugo ćutali i patili u sebi. Sanji Vuksanović, autorki emisije “Da se ne zaboravi”, Mira i Vaso su izneli samo deo sećanja na doživljaje iz jasenovačkog logora. Želja im je, kako kažu, da mladi znaju kroz šta su oni prošli kao deca i šta se dešavalo u tom zloglasnom logoru, koji je po svireposti zločina i načinu na koji su ubijani Srbi, Jevreji i Romi , zasenio i najmonstruoznije zločine u logorima Evrope.

Urednik Medijske mreže srpske dijaspore mr Mirjana Raičević Tasić