Čitaj mi!

Medijska mreža srpske dijaspore : Srpska razglednica iz Amerike

U novom izdanju emisije Srpska razglednica iz Amerike, koju priprema i vodi Aleksandar Žigić, predstavljamo novog Generalnog konzula Republike Srbije u Čikagu, Damjana Jovića.

Razgovor je vođen samo nekoliko dana po dolasku Jovića u Čikago i preuzimanju nove dužnosti, koja ga je obasula velikim brojem obaveza na raznim poljima. Saznaćemo kakva su njegova očekivanja od Čikaga i kakvi su prvi utisci, kako se pripremao za ovu poziciju i koji su neki od planova za četvorogodišnji mandat, koja je njegova poruka za srpsku zajednicu u Čikagu, ali i za zajednice šire Amerike i sveta.

Damjan Jović nas podseća da Generalni Konzulat u Čikagu pokriva veliku teritoriju, čak 28 saveznih država. Jedna od želja mu je da olakša za srpske državljane širom SAD način na koji se obavljaju konzularni poslovi, u koje spadaju i prijave za pasoše, dobijanje raznih formulara, priznanica i drugih dokumenata.

Istovremeno, to je ustanova koja je i zborno mesto za srpsku dijasporu, posvećena i privlačenju investitora iz srpske i američke zajednice kao i traženja načina za političku, ekonomsku, obrazovnu, kulturnu i sportsku saradnju.

Urednik Medijske mreže srpske dijaspore mr Mirjana Raičević Tasić