Čitaj mi!

Šta piše u udžbenicima i koliko to košta?

Ko treba da štampa udžbenike za srpski jezik i književnost, istoriju i geografiju? Mogu li udžbenici da budu besplatni?

"Srbija slobodna i nezavisna zemlja, i upravo zbog toga, najznačajniji udžbenici moraju da budu deo srpskog izdavaštva i posao od najvišeg javnog interesa," tim rečima je predsednik Srbije predstavio inicijativu da država preuzme brigu o udžbenicima iz tzv. identitetskih predmeta: srpskog jezika i književnosti, istorije i geografije. Plan je da jedinstveni udžbenici za nacionalne predmete budu u školama od jeseni 2022.

Dragana Ignjić
Dragana Ignjić

Trenutna situacija je da, primera radi, na tržištu postoji desetak različitih čitanki za svaki razred i čak 15 bukvara. Da li imamo previše udžbenika koji unose konfuziju ili različitost podiže kvalitet?

Koliko je osnovan predlog profesora Aleksandra Kavčića da udžbenici za osnovne škole budu besplatni? Zašto zbog toga negoduju privatni izdavači? Kome su prihvatljivi udžebinici koji se besplatno mogu preuzeti sa sajta Fondacije Kavčić? O svemu tome govore profesor Aleksandar Kavčić, predsednica IO Udruženja izdavača Danijela Jovanović i predsednik Nadzornog odbora Zavoda za udžbenike Milivoje Pavlović.

Da li treba menjati udžbenike ili nastavni plan?

Gosti u studiju:

Nataša Anđelković, savetnik u Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja
Olivera Krupež, predsednik Udruženja profesora srpskog jezika
Mladen Šarčević, specijalni savetnik predsednika Srbije za obrazovanje

Emisiju vodi Dragana Ignjić