Čitaj mi!

Kulturni dnevnik

Studentski kulturni centar u Beogradu obeležava pedeset godina postojanja. O značaju ovog centra za razvoj srpske avangardne umetnosti, SKC-u nekad i sad razgovaramo sa gošćom Kulturnog dnevnika Vesnom Kapor, urednicom književnog programa SKC-a.

Kolege i prijatelji glumca Vlaste Velisavljevića oprostili su se od velikana našeg teatra na komemoraciji u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Gala koncert u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine sutra uveče održaće sopran Tamara Rađenović, bariton David Bižić i pijanista Đorđe Nešić. Ekipa Kulturnog dnevnika bila je na probi uoči zajedničkog nastupa naših umetnika koji uspešnu karijeru grade u inostranstvu.

U Ustanovi kulture "Parobrod" prvi put se predstavlja Muzej bicikala i pop kulture "20 cola". Posetioci mogu da vide oko 30 različitih starih modela bicikala, kao i druge eksponate koji su obeležili život i pop kulturu druge polovine 20. veka.

U Kulturnom dnevniku govorimo o novom izdanju romana "Oslikani veo" Vilijama Somerseta Moma, a u vestima iz sveta o pripremama za novu postavku opere "Faust" u Parizu, posle drugog nacionalnog karantina tokom kojeg su u Francuskoj pozorišta, bioskopi, galerije i druge institucije bile zatvorene šest meseci.

Svake večeri, od ponedeljka do petka, na Prvom programu, posle Dnevnika u 23, emituje se Kulturni dnevnik. Emisija je presek najznačajnijih vesti iz umetnosti, kulture, ali i pop-kulture, dizajna, novih tehnologija. Novinari, dopisnici, saradnici RTS-a javljaju se svakodnevno sa mesta najvažnijih i najzanimljivijih događaja. Kulturni dnevnik reafirmiše profesiju kritičara. Gosti Kulturnog dnevnika su vodeće ličnosti iz sveta kulture i umetnosti.

Urednica: Marija Miljević Rajšić
Montaža: Nikola Manić
Realizator: Sanja Redžić