Čitaj mi!

Beograd

Dugometražni dokumentarni film o Beogradu, snimio je 2013. Boris Malagurski, reditelj, scenarista i producent.

Subotičanina Borisa Malagurskog koji je dugo živeo mirnim životom u Kanadi i koga su intrigirali teški događaji iz naše skorije prošlosti, Beograd je osvojio.

Poželevši da prikaže ono što istinski oslikava njegov specifičan duh,  napisao je  scenario za dokumentarac Beograd koji zanimljivo i duhovito kroz istoriju, sadašnjost i ljude govori o srpskoj prestonici.

„Pokušavamo da otkrijemo šta je to drugačije kod Beograda, zašto su ljudi toliko gostoljubivi i zašto su toliko spremni da pomognu strancima", kaže Malagurski.

Novak i Boris Novak i Boris

„Beograd ima tu neku neverovatnu energiju koja je inspirisala ljude da posle 40 rušenja kroz istoriju, svaki put ga izgrade i podmlađuju ponovo svojom energijom i svojim duhom", navodi Malagurski.

Autor ima i ulogu naratora i vodiča na engleskom jeziku. Predstavlja spomenike kulture, muzeje, sve važne delove beogradskog mozaika, pa i skrivene tajne i romantične priče.

„Film nije namenjen samo strancima, namenjen je i domaćoj javnosti koja po mom mišljenju ne dovoljno pridaje značaj svemu onom lepom što imamo", objašnjava Malagurski.

Ostvarenje je podržao i Novak Đoković. Intervjuisan je kao najpoznatiji Beograđanin.