Čitaj mi!

Između objektiva i nišana, 105 godina srpske vojne kinematografije

Prva filmska svedočenja o borbama srpske vojske u Velikom ratu nastala su 1916. godine zahvaljujući Dragiši Stojadinoviću i Mihailu Mihailoviću koji su, naredbom Vrhovne komande srpske vojske, osnovali kinematografsku sekciju i beležili proboj srpske vojske na Solunskom frontu.

Na temeljima te kinematografske sekcije izrasla je „Zastava film" koja je više od sedam decenija bila svedok svih važnih događaja burne istorije nekoliko država i njihovih armija.

U svojoj istoriji „Zastava film" nije negovala samo nastavne filmove za vojsku već je snimila i niz dokumentarnih filmova koji su nagrađivani na festivalima u zemlji i svetu.

Mirčeta Đurica u filmu „Smrt paora Đurice
Mirčeta Đurica u filmu „Smrt paora Đurice"

Sedamdesetih godina prošlog veka „Zastava film" okuplja brojne autore koji donose duh slobode i unose novi filmski izraz ne samo u dokumentarnom već i u igranom filmu. U tom periodu nastalo je pet igranih filmova, a jedan od njih „Smrt paora Đurice" bio je u zvaničnoj nominaciji za Oskara.

Segment iz filma
Segment iz filma

U bogatoj riznici „Zastava filma" sačuvano je oko 10 miliona metara filmske trake i hiljade sati video-zapisa na magnetnim trakama.

Baština „Zastava filma", koja broji više od 2 000 filmskih naslova, jeste svedok i hroničar jednog vremena, a istovremeno trajan i neobnovljiv resurs koji su više od sedam decenija stvarali ljudi razapeti između objektiva i nišana.

Urednik: Branko Stanković
Snimatellj: Darko Bursać
Montaža: Marija Baronijan Šašić